free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Stop στην πρόοδο, πάει και η Μονή Τοπλού, από κει παν κι άλλοι…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Stop στην πρόοδο, πάει και η Μονή Τοπλού, από κει παν κι άλλοι…

  • Μεγάλη ζημιά για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΣτΕ
  • Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Ελληνικού τουρισμού, ο κ. Παντελής Κασιμάτης θα μιλήσει την Δευτέρα (6/12) στις 09.00 το πρωί στο “Πρωινό Δελτίο” του Μελωδία FM 102,7 για το ίδιο θέμα

3/12/10

Τινάχτηκε στον αέρα η μεγάλη επένδυση του ομίλου Minoan Group στην Κρήτη αφού η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3920/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση 300 κατοίκων της περιοχής Κάβο Σίδερο και ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2007.
Και εκεί πλέον αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο απαρχαιωμένο είναι το Ελληνικό Σύνταγμα. Κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στο ΣτΕ αφού η δουλειά του είναι απλά να ερμηνεύει το Σύνταγμα. Από την άλλη, αυτό το απαρχαιωμένο Σύνταγμα επικαλούνται κάποιοι για να ανακόπτουν διαρκώς την ανάπτυξη στην χώρα μας.

Με την συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική ανάπτυξη έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού) στην εν λόγω περιοχή.
Η επένδυση, ύψους περί τα δύο δισ. ευρώ, ήταν μία από αυτές που είχαν θεωρηθεί υψίστης προτεραιότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν απασχολήσει συσκέψεις υπό τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και που σαφώς θα έδινε το έναυσμα για ένα καλύτερο αύριο σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Επενδυτών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσον συμφέρουν την Κρήτη αυτές οι αποφάσεις και το κατά πόσον η Κρήτη έχει ανάγκη τουριστικές επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύουν τον τουριστικό προϊόν στα ύψη.

Το βέβαιο είναι σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η «Κ.Φ.», ότι οι τουριστικοί επενδυτικοί οίκοι δεν βλέπουν πλέον με καθόλου καλό μάτι την ενασχόλησή τους με την Ελλάδα, αφού δεν διακινδυνεύουν να επενδύσουν σε κάτι που αργότερα διάφορες οικολογικές οργανώσεις θα πείσουν το δικονομικό σύστημα της χώρας για το αντίθετο και εν τέλει θα αποβούν άκαρπες οι δαπανηρές τους προσπάθειες. Είναι αυτό που λέει ο λαός “σου χαρίζανε ένα γάϊδαρο και τον κοίταγες στα δόντια“.

Έτσι λοιπόν η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεχόμενη την εισήγηση της Κατερίνας Χριστοφορίδου, έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι παράνομη, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα διαπίστωσε πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν αποτελούν «ένα σύνθετο έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει το χαρακτήρα τουριστικού οικισμού». Κατά την ερμηνεία του το ΣτΕ θεώρησε ότι μιας τέτοιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, ούτε ήπια είναι, ούτε περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις και στις προτάσεις του περιφερειακού πλαισίου Κρήτης, το οποίο προβλέπει ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών παράκτιων περιοχών της Βόρειας και Νότιας ακτής του νησιού, ενώ «αποκλείει τη μορφή εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης της Ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, όπου χωροθετείται το επίμαχο έργο».

Ακόμη αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας ότι από τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, προκύπτει ότι «η πραγματοποίηση έργων ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές
οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως
περιοχές, προοριζόμενες για την ανάπτυξη των εν λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων
».

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ κάτοικοι, ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή (25.000 στρέμματα) η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Τα έργα θα τα υλοποιούσε η εταιρεία Minoan Group (πρώην Loyalward ltd). Επίσης, απερρίφθησαν οι παρεμβάσεις υπέρ της υλοποίησης των έργων είχαν καταθέσει στο ΣτΕ η εταιρεία, Μητροπόλεις, η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί όμιλοι της περιοχής.

Και άντε τώρα να πείσουμε πλέον τους επενδυτικούς οίκους ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις κάθε μορφής όταν διάφοροι οικολόγοι-περιβαλλοντολόγοι προφασιζόμενοι το οικολογικό συμφέρον φυτρώνουν τεράστια αγκάθια εξυπηρετώντας αλλότρια σίγουρα, συμφέροντα. Τα είδαμε και με την «ζώνη των 800» που ουσιαστικά κατάστρεψε την οικοδομή, τα βλέπουμε σε πολλά άλλα επίπεδα του ιδιωτικού επιχερείν.
Το βέβαιο είναι ότι η Κρήτη έχει ένα αναπτυξιακό δίπολο. Τον τουρισμό και την οικοδομή. Όταν συγκεκριμένες μικρές κοινωνικές ομάδες εκμεταλευόμενες το σαθρώ δίκαιο, βλάπτουν το δίπολο αυτό καταστρέφοντας ταυτόχρονα την οικονομία του νησιού και από την άλλη εμείς δεν αντιδρούμε, τότε βγάζουμε τα μάτια μοναχοί μας.

Και όσο για την Μονή Τοπλού… ας προσέχαμε!!

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή