Άνανδρη επίθεση κατά των media
- Διευθυντής του Troktiko.gr ο Σωκράτης Γκιόλιας ή όχι;
- Στις 16.30 το μεσημέρι της Τρίτης θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη η νεκρώσιμος ακολουθία για τον δημοσιογράφο Σ.Γκιόλια
20/7/10
του Βασίλη Κασιμάτη
Ενάμιση χρόνο μετά τις εξαιρετικά σκληρές απειλές εναντίον δημοσιογράφων, και 13 μήνες απουσίας, η «Σέχτα Επαναστατών» επανήλθε στο προσκήνιο με μια δολοφονία που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της τρομοκρατίας. Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο αίματος, με στόχο τους ανθρώπους της Ενημέρωσης, με στόχο την ελεύθερη βούληση και την έκφραση ιδεών.
Λίγα λόγια για τον Σωκράτη
“Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει“. Ρ.Α.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973 στη Γερμανία. Σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε.
Στην ηλικία των 19 ετών ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.
Το 2009 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 98.9. ενώ ήταν και στενός πρώην συνεργάτης του γνωστού δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στην αρχή της καριέρας του ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ γράφοντας κατά καιρούς σχεδόν σε όλες της αθλητικές εφημερίδες της χώρας με τελευταία τον «Πρωταθλητή».
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το θύμα αποτελούσε κατά πολλούς τον ιθύνων νου του blog «Τρωκτικό».
Γκιόλιας & Troktiko.gr
Το ιστολόγιο troktiko λίγα λεπτά μετά τις 15:00 τη Δευτέρα ανήρτησε την εξής ανακοίνωση: «Επίσημα σαν blog σας αναφέρουμε ότι το όραμα και η ιδέα του troktiko. blogspot. com ήταν του Σωκράτη Γκιόλια». Έως τη δολοφονία του ο Σ.Γκιόλιας αρνείτο ότι βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο ιστολόγιο, ενώ είχε δεχθεί και σοβαρές απειλές μέσω διαδικτύου
Παρότι λοιπόν ο δημοσιογράφος φαίνεται να είχε διαψεύσει ότι συμμετείχε στο εν λόγω blog, εντούτοις οι σημερινές αναφορές του blog, που σημειωτέον αναστέλλει την λειτουργία του σήμερα, καταδεικνύουν ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν συντελεστής του Troktiko.
Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είχε καταγγείλει θυμόμαστε πριν από μερικές εβδομάδες με σχετικό δημοσίευμα της, τη δράση του Τρωκτικού καθόσον μια ανακοίνωση περί ψευδούς μέτρησης που το κατέτασσε στη κορυφή του κόσμου των bloggers, έφτανε για να μας ανησυχήσει σχετικά με την ανυπόγραφη δράση των συντελεστών του.
Η εξυβριστική κυρίως γραφή του blog ήταν αυτή που εμείς καταγγείλαμε τονίζοντας και εφιστώντας την προσοχή στους αναγνώστες μας να μην λαμβάνουν υπόψη τους τα ανυπόγραφα blog του διαδικτύου που δίχως καμία προστασία νουθετούν και κατευθύνουν τον κόσμο προς «άγνωστες» κατευθύνσεις αφού δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκάθαρο το τι πρεσβεύουν και από πού παίρνουν «γραμμές».
Ακόμα και η μεγάλη κόντρα που είχε ξεσπάσει πέρσι μεταξύ του «Τρωκτικού» και του Zougla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σε μια προσπάθεια ίσως, το πρώτο να εξασφαλίσει με αυτό το πλάγιο τρόπο, μια ύπουλη αναρρίχηση στους δείκτες αναγνωσιμότητας, είναι κάτι που επίσης ξενίζει.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η τυχόν συμμετοχή του Σωκράτη Γκιόλια στο Τρωκτικό ίσως να έχει σοβαρές ενδείξεις για το ότι σχετίζεται με την δολοφονία και είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσεις τις διωκτικές αρχές και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που ασχολούνται με την εξιχνίαση της περίεργης αλλά και πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την επιλογή του Σωκράτη Γκιόλια ως στόχου, αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον η προκήρυξη της οργάνωσης, που θα δίνει την ερμηνεία της εγκληματικής αυτής πράξης. Ωστόσο, η χθεσινή δολοφονία ήταν με μια ορισμένη έννοια αναμενόμενη. «Κύριοι δημοσιογράφοι, αυτήν τη φορά ήρθαμε στην πόρτα σας, την επόμενη φορά όμως θα μας βρείτε στα σπίτια σας», ανέφερε η προκήρυξη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στις 17 Φεβρουαρίου 2009. Και πραγματοποίησαν την απειλή εκτελώντας με 16 σφαίρες τον 37χρονο, στο σπίτι του, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.
Το χρονικό της επίθεσης
Η ώρα ήταν 5.20΄το πρωί, όταν χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος του Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος κοιμόταν ήσυχος στο διαμέρισμά του, στον δεύτερο όροφο της καινούργιας πολυκατοικίας, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών χρόνων αγοράκι τους.
Ο δημοσιογράφος απάντησε στο θυροτηλέφωνο και είδε στο κλειστό κύκλωμα τον άνθρωπο που του χτύπησε το κουδούνι, ο οποίος δεν τον έκανε καθόλου να νιώσει ότι συνέβαινε κάτι περίεργο.
«Κύριε Γκιόλια, κατεβαίνετε γρήγορα γιατί προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό σας…», είπε ο άγνωστος.Ο 37χρονος δημοσιογράφος, αγουροξυπνημένος κατέβηκε φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και δέχτηκε βροχή από σφαίρες.
Μια γυναίκα που μένει απέναντι και πότιζε τα λουλούδια της είδε όλη τη σκηνή και την περιέγραψε στους αστυνομικούς.
Οπως είπε, είδε τρία άτομα σε ένα σκούρο αυτοκίνητο, που είχε σταθμεύσει έξω από την πολυκατοικία, κοντά στη γωνία με την οδό Νεάρχου. Φορούσαν άσπρα πουκάμισα και σκούρα γιλέκα, που έμοιαζαν πολύ με στολές σεκιουριτάδων, καθώς και καπέλα τύπου τζόκεϊ. Πιθανόν αυτό ήταν που παραπλάνησε τον δημοσιογράφο και πείστηκε να κατέβει στην είσοδο για να δει τι συνέβαινε με το αυτοκίνητό του μάρκας «Σμαρτ», που ήταν σταθμευμένο απέξω.
Οι δύο από αυτούς προχώρησαν μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, ενώ ο τρίτος περίμενε στον δρόμο δίπλα στο αυτοκίνητο. Ξαφνικά άκουσε πολλούς πυροβολισμούς σαν ριπή, ακολούθησε μια μικρή παύση και ακούστηκαν άλλοι τρεις.
Την ίδια ώρα, ο τρίτος από τους δράστες άρχισε να φωνάζει «τρέξτε, τρέξτε γρήγορα»… Αμέσως μετά, επιβιβάστηκαν και οι τρεις στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχτηκε την επίθεση τη στιγμή που βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας.
Ο ένας από τους δολοφόνους τον πυροβόλησε συνολικά 13 φορές και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο δάπεδο, ένας από τους άλλους δύο τον αποτελείωσε με τρεις ακόμα σφαίρες από το δεύτερο πιστόλι που χρησιμοποίησαν.
Ο «Οργανισμός για τα ΜΜΕ στη ΝΑ Ευρώπη» (SEEMO), με έδρα στη Βιέννη, καταδικάζει τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του SEEMO, Oliver Vujovic, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του δημοσιογράφου και έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα» για τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους.