ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρακολουθώ ότι το θέμα του υπόγειου χώρου στάθμευσης και γενικά της μελλοντικής αξιοποίησης του δημοτικού οικοπέδου απέναντι του Δημοτικού Κήπου έχει ευαισθητοποιήσει και προβληματίσει αρκετούς φορείς αλλά και μεμονωμένους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει διάφορες θέσεις που οπωσδήποτε συμβάλλουν στο γενικότερο προβληματισμό της δημοτικής αρχής γι αυτό το θέμα.
Προσωπικά είχα την ευκαιρία τόσο στην ανοικτή διαδικασία που έγινε στο Δημαρχείο την 26-03-2009 αλλά και στο ΤΕΕ την 09-04-2009 να διατυπώσω τις θέσεις της δημοτικής πλειοψηφίας, και είναι ευχάριστο για μας η θέση που έλαβε μετά απ αυτήν τη διαβούλευση το ΤΕΕ δια του Προέδρου του κ. Δ. Πριναράκη. Παράλληλα τόσο απ αυτές τις διαβουλεύσεις όσο και από τις γενικότερες πληροφορίες που συλλέγω έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας εξαιτίας πλημμελούς ενημέρωσης διατυπώνουν θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την απτή πραγματικότητα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις προβλεπόμενες διατυπώσεις και διαδικασίες, τις τεχνοοικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Αφήνω κατά μέρος εκείνους που κινούμενοι από συντεχνιακά, ιδεοληπτικά ή στείρα αντιπολιτευτικά κίνητρα διατυπώνουν θέσεις που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν και δεν έχουν σοβαρά επιχειρήματα να υποστηρίξουν.
Τώρα λοιπόν που η Περιφέρεια Κρήτης απέρριψε σχετική προσφυγή και επικύρωσε ως νόμιμη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης με σύμβαση παραχώρησης, αλλά που και η ΠΕΧΩ Ηρακλείου ξεκαθάρισε με το πρόσφατο έγγραφό της κάθε αμφιβολία για την πολεοδομική δυνατότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου να αξιοποιηθεί όπως ακριβώς πιστεύαμε ότι μπορούσαμε χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες (τροποποίησης του ΓΠΣ, ή του σχεδίου πόλης, χωροθέτησης του υπόγειου χώρου στάθμευσης και των κτισμάτων χωρίς δεσμεύσεις κλπ) και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω τις σκέψεις μου, ώστε αυτή η δημοσίευση να λειτουργήσει και ως δέσμευση αλλά κυρίως για να δώσει την ευκαιρία σε όσους πραγματικά τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα να ενημερωθούν με όση πληρότητα επιτρέπει ένα κείμενο που ασχολείται με ένα τόσο μεγάλο και πολυσύνθετο ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγω κατά το δυνατόν την αντίκρουση άλλων θέσεων με ειδικότερη αναφορά στα πρόσωπα που τις διατύπωσαν.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Από το 1983, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, απασχολεί την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης (PARKING) στο οικόπεδο του
Δήμου Ρεθύμνης, στην περιοχή των 4ων Μαρτύρων και το κτιριολογικό πρόγραμμα, δηλαδή τι οικοδομήματα θα ανεγερθούν σ αυτό για την ανακούφιση υπαρχουσών αναγκών του Δήμου μας. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν σκοπεύω να αναφερθώ αναλυτικά στο τι σχεδίαζαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, πόσες φορές συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ούτε πόσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Το αναφέρω μόνο για να επισημάνω την μεγάλη καθυστέρηση και για να πω ότι το οικοδόμημα, που κάθε φορά προβλεπόταν επ αυτού του οικοπέδου, ποτέ δεν είχε λιγότερο εμβαδόν από 4.500 τ.μ.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο εμβαδού 8.560 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 1.8, αν το «αξιοποιούσαμε» με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα λύναμε το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Ρεθύμνης, αφού, στη δυσμενέστερη περίπτωση ο Δήμος, με το σύστημα της αντιπαροχής, θα γινότανε ιδιοκτήτης 7.750 τ.μ. κτισμάτων τουλάχιστον, σημερινής εμπορικής αξίας τουλάχιστον 30.000.000,00 ευρώ.
Τέτοια σκέψη, φυσικά, δεν πέρασε από το μυαλό μας, αφού εκτός των οικονομικών δεικτών, μας ενδιαφέρει πρώτιστα η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και η δημιουργία ελεύθερων χώρων, αφού παραλάβαμε μια πόλη με πραγματικό πληθυσμό άνω των 45.000 κατοίκων τη χειμερινή (μη τουριστική) περίοδο και ελεύθερους χώρους, που αντιστοιχούν σε πόλη 18.500 κατοίκων!!! Έτσι λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι αφού οι προβλεπόμενες πλατείες καταλήφθηκαν στο παρελθόν από ιδιωτικές πολυκατοικίες να θυσιάσομε το σπουδαιότερο οικόπεδο του Δήμου για να γίνει μια μεγάλη σύγχρονη πλατεία.
Η σημερινή κατάσταση στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, στο επίμαχο οικόπεδο, είναι αποκαρδιωτική! Λειτουργεί ένας υπέργειος χώρος στάθμευσης (Parking) 220 θέσεων, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί όλες τις ώρες της ημέρας στις σημερινές κυκλοφοριακές και εμπορικές ανάγκες της περιοχής. Ο χώρος είναι κατειλημμένος από λαμαρίνες και τζάμια, που αντανακλούν φως και θερμότητα, ενώ ένα μικρό μόνο μέρος του, έχει διατεθεί για δυο γήπεδα μπάσκετ για τις ανάγκες του παρακείμενου σχολείου και των αθλητικών σωματείων της πόλης και ο παιδικός σταθμός.
Αυτή η εικόνα, κάθε άλλο παρά υπερήφανους μας κάνει, η δε αξιοποίηση του οικοπέδου, όπως είναι σήμερα, σε κανένα δεν περιποιεί τιμή.
Γι αυτό, όπως προανέφερα, χρόνια τώρα σε επίπεδο δημοτικής αρχής και σε επίπεδο κοινωνίας γίνεται ένας διάλογος, όπου έχουν κατατεθεί διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις.
Πιστεύομε δε ότι για κανένα άλλο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της πόλης δεν υπάρχει διατυπωμένη τόσο κατηγορηματικά η θέση της κοινωνίας, που απαιτεί την ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίηση αυτού του χώρου, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι πρώτιστα θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα της δημιουργίας του υπόγειου χώρου στάθμευσης, αφού με τις αναπλάσεις που έγιναν στην Κουντουριώτου ?Μοάτσου, αλλά και με την τελική και υπερώριμη μελέτη των οδών Δημακοπούλου και Γερακάρη, σημειώνεται δραματική μείωση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
Το κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη λύση.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά του Δ.Σ σύσσωμη και ομόφωνη δεν το γνώριζε! Γι αυτό το 2006 εξασφάλισε πίστωση 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, για να ορισθεί, μετά από διαγωνισμό ο Σύμβουλος του Δήμου, που θα διερευνούσε την οικονομική βιωσιμότητα δημιουργίας υπόγειων χώρων στάθμευσης στο Ρέθυμνο και Δημαρχιακού Μεγάρου επιφανείας 4.500 τ.μ. στο οικόπεδο ανατολικά του Δημοτικού Κήπου και τον τρόπο εκτέλεσης του όποιου έργου προέκυπτε.
Μάλιστα, μετά από καταγεγραμμένη στα πρακτικά της 20- 9-2006 παρέμβασή μου, τροποποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε τη μελέτη μόνο της περίπτωσης ΣΔΙΤ, και ζητήσαμε πλέον από τον τεχνικό σύμβουλο να διερευνήσει κάθε δυνατό τρόπο υλοποίησης. Τελικό συμβατικό αντικείμενο αυτής της ανάθεσης ήταν η μελέτη για 4 υπόγειους χώρους στάθμευσης στην πόλη και η δημιουργία Δημαρχείου 4.500 τ.μ. στο οικόπεδο αυτό.
Ο διαγωνισμός έγινε και αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε., η οποία μελέτησε το ζήτημα και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Διευκρινίζομε ότι από την πρώτη στιγμή, συνεπείς στις προεκλογικές διακηρύξεις μας είχαμε δηλώσει στην εταιρεία ότι δεν μας ενδιαφέρει η δημιουργία Δημαρχείου: α) γιατί είναι ένα έργο πολυδάπανο, μη ανταποδοτικό, που καθιστά το εγχείρημα ανέφικτο β)γιατί η συμπίεση του κέντρου από χρήσεις είναι ήδη πάνω από τα όρια ανοχής και γ) γιατί θέλαμε αυτό το οικόπεδο να αποτελέσει κατά κύριο λόγο, άλλη μια κοινόχρηστη πλατεία της πόλης που να λειτουργεί συμπληρωματικά κατ αρχήν και στο μέλλον ενιαία με το Δημοτικό Κήπο και την πλατεία των 4 Μαρτύρων.
Οι μελετητές, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και την παροχή κάθε δυνατής πληροφορίας, επιβεβαίωσαν τη θέση μας ότι η δημιουργία ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ είναι αδύνατη, και μ ένα σενάριο ελάχιστης βιωσιμότητας έκριναν ότι το Parking των 4ων Μαρτύρων είναι οριακά βιώσιμο και ότι η βιωσιμότητα και η ελκυστικότητα του ως επένδυση, ιδίως αυτή τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, πρέπει να ενισχυθεί με ένα κτίριο επιφανείας 4.500 τ.μ. το οποίο θα εκμεταλλευτεί ο ανάδοχος παράλληλα με το υπόγειο Parking για να αποσβέσει εντός του προσδιορισμένου χρόνου την επένδυσή του, αφού και η ανάδοχος προκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης ως μέθοδο υλοποίησης του έργου.
Αυτό το σενάριο ως μελέτη επιχειρηματικότητας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2008 και πλέον το Υπουργείου μας χρηματοδοτεί την Β Φάση δηλαδή την υλοποίηση του έργου, σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου που θα συντάξει τις διακηρύξεις, τεύχη δημοπράτησης, ΣΥΜΦΩΝΑ με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μόνον.
Συνεπώς από δω και πέρα ΚΑΜΙΑ ο Δήμος Ρεθύμνης ΔΕΝ δεσμεύεται από τη μελέτη ή τον προϋπολογισμός της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. Αυτή η μελέτη απλά, ως το ελάχιστο σενάριο βιωσιμότητας, επέτρεψε στο Δήμο Ρεθύμνης, να χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις παραπέρα διαδικασίες, υπό την έννοια ότι ο τεχνικός σύμβουλος αμείβεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και ενεργεί πλέον για λογαριασμό του Δήμου σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.
ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ)
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ αριθμό 270/2009 απόφασή του, έχει αποφασίσει ο Δήμος Ρεθύμνης για την υλοποίηση του έργου να ακολουθήσει τη μέθοδο χρηματοδότησης με σύμβαση παραχώρησης, αποκλείοντας τη μέθοδο ΣΔΙΤ, αλλά και την αυτοχρηματοδότηση του έργου για τους λόγους που θα εκθέσομε παρακάτω.
Είναι γνωστό ότι αρχική πρόθεση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και συνεπώς τινών συμβούλων της σημερινής μειοψηφίας, ήταν να εκτελέσει το έργο με ΣΔΙΤ. Αυτή τη μέθοδο εμείς ως δημοτική αρχή την αποκλείσαμε εξ αρχής για λόγους ιδεολογικούς, γραφειοκρατικούς αλλά και οικονομικούς (αφού δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή επιδότηση του έργου, με βάση τον ισχύοντα αναπτυξιακό Νόμο).
Απέμενε, λοιπόν, για εξέταση αν θα γίνει το συγκεκριμένο έργο με αυτοχρηματοδότηση ή με σύμβαση παραχώρησης.
Η μέθοδος της Αυτοχρηματοδότησης αποκλείστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για λόγους οικονομικούς, ταχύτητας υλοποίησης του έργου και διακινδύνευσης της δημοτικής περιουσίας. Ειδικότερα το συγκεκριμένο έργο (διώροφο υπόγειο PARKING 550 θέσεων) του οποίου το ανώτατο κόστος δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια, λόγω του βάθους της εκσκαφής και των προβλημάτων που είναι δυνατόν να προκύψουν (νερό κλπ) κυμαίνεται μαζί με τη διαμόρφωση της πλατείας και την ανοικοδόμηση του υπάρχοντος παιδικού σταθμού, μεταξύ 7.500.000 και 9.000.000 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό, δεν συνυπολογίζονται οι αρχικές μελέτες, οι οποίες κοστίζουν μεταξύ 500.000 και 600.000 ευρώ και ότι δεν επιδοτούνται τα κτίσματα. Ο Δήμος, λοιπόν, θα πρέπει να έχει εξ αρχής διαθεσιμότητα πλέον των 5.000.000 ευρώ και να υποθηκεύσει το ακίνητο μήπως και εξασφαλίσει σε δάνειο το 40% της δαπάνης και το ποσό της περίφημης επιδότησης που είναι άγνωστο πότε θα εκταμιευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο γνωστό είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, αρχικά γραφειοκρατική και στη συνέχεια ταμειακή, γεγονός γνωστό σε όσους επιχειρηματίες, οικονομολόγους, νομικούς κλπ έχουν εμπλοκή με την υλοποίηση του αναπτυξιακού Νόμου και την εκταμίευση των επιδοτήσεων.
Με δεδομένη την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, την ήδη δανειακή επιβάρυνση του, για οφειλές παλιές, την εκχώρηση των πόρων του στις Τράπεζες ως εγγύηση των υπαρχόντων δανείων, τη δραστική περικοπή του 2% ,την εγκατάλειψη των κοινωνικών προγραμμάτων, και τη δυσμενή παγκόσμια οικονομική και τραπεζική συγκυρία, ο δανεισμός του Δήμου είναι αν όχι αδύνατος οπωσδήποτε επικίνδυνος. Οι αναφορές συμβούλων της αντιπολίτευσης σε υποτιθέμενες αυξήσεις των εσόδων του Δήμου, εκτός του ότι μέχρι σήμερα είναι ακατοχύρωτες, δεν επαρκούν ούτε για κάλυψη των αρμοδιοτήτων των Δήμων που η Πολιτεία μας ξεφόρτωσε, χωρίς τους αναγκαίους πόρους και είχαν άλλωστε προαναγγελθεί πριν την περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων, που σημειώνει απώλεια 1.300.000 κάθε χρόνο για το Δήμο Ρεθύμνης. (Αν μάλιστα είχαν κάνει τον κόπο να ερωτήσουν την κ. Διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας και τις ανελαστικές υποχρεώσεις του, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτολμούσαν να εισηγηθούν την εκτέλεση του έργου με αυτοχρηματοδότηση).
Την δε άλλη φαεινή ιδέα που διατύπωσαν ότι θα προενοικιάσουμε για 30 χρόνια 150 θέσεις εισπράττοντας από τώρα 12.000,00 ευρώ για κάθε θέση, που θα παραδώσουμε άγνωστο πότε (πάντως όχι νωρίτερα της 6ετίας) στους δικαιούχους και έτσι θα εξοικονομήσουμε τα χρήματα, την αφήνω στην κρίση των αναγνωστών σας, ως δείγμα της ποιότητας των ιδεών αυτών που φιλοδοξούν να έχουν την ευθύνη για την διαχείριση των θεμάτων του Δήμου μας.
Είναι λοιπόν μονόδρομος η σύμβαση παραχώρησης, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας νόμιμος τρόπος πληρωμής ενός δημόσιου έργου. Με άλλα λόγια ο εργολάβος πληρώνει το έργο και τις μελέτες, αναλαμβάνοντας όλους τους κινδύνους, και πληρώνεται με την εκμετάλλευσή του για το χρονικό διάστημα και με τους όρους που η σύμβαση προβλέπει, και μετά το παραδίδει στο Δήμο μη έχοντας κανένα άλλο δικαίωμα.
Ταχύτητα εκτέλεσης του έργου: Η αναγκαιότητα άμεσης εκτέλεσης του έργου είναι δεδομένη, όπως δεδομένο είναι ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών αν επιλέξομε την αυτοχρηματοδότηση στη καλύτερη περίπτωση είναι μεγαλύτερη των 30 μηνών μεταξύ των δυο λύσεων, αφού ο εργολάβος που θα αναζητήσει τις ίδιες αδειοδοτήσεις με το Δήμο, δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις για την ανάθεση των μελετών, που ο Δήμος ακολουθεί σύμφωνα με τη κείμενη Νομοθεσία Περί Δημόσιων Έργων. Διευκρινίζουμε πάντως ότι το έργο επιβλέπεται και ελέγχεται και στη σύμβαση Παραχώρησης από το Δήμο και ότι γενικά η εκτέλεση του διέπεται εξ ολοκλήρου από τη νομοθεσία Περί Δημοσίων Έργων.
Διερωτώμαι, λοιπόν, πόσο σοβαρή ακούγεται η θέση ότι ένα έργο επιτακτικής προτεραιότητας όπως το Parking, επιλέγομε να το κατασκευάσομε και να το παραδώσομε στους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας, το συντομότερο σε 6 χρόνια, αν δεν έχομε τις γνωστές καθυστερήσεις, λόγω των ενστάσεων, αμφισβητήσεων και διενέξεων των συνυποψήφιων αναδόχων που συναντάμε και σε δημόσια έργα ήσσονος αξίας;
Θεωρώ ότι μου είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσω δια μακρών για την ορθότητα της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα το αποφύγω, όμως, αφού στον ενδιάμεσο χρόνο, ήδη φορείς όπως το ΤΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και πολίτες με γνώση του θέματος, όπως ο Γ. Σπανδάγος, δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους και συνεισέφεραν θετικά στο δημόσιο διάλογο, που όπως ανέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο τώρα ξεκίνησε με ουσιαστικό και μοναδικό πλέον θέμα Το κτιριολογικό επί του ασκεπούς οικοπέδου, ώστε και οι ανάγκες του Δήμου να καλυφθούν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και να δημιουργηθεί άλλη μια σημαντική πλατεία, επιφανείας 7,5 στρεμμάτων περίπου, εκεί όπου σήμερα υπάρχει μόνο οπτική, αισθητική και περιβαλλοντική ρύπανση.
Σχετικά, τώρα, με το κτιριολογικό, εκείνο, που με απόλυτη σαφήνεια έχομε ξεκαθαρίσει είναι ότι:1) η υπερδομή πρέπει να είναι περίπου 2.500 τ.μ., συνυπολογιζομένης της επιφάνειας του υπάρχοντος παιδικού σταθμού, και 2)πρόθεσή μας είναι να απορροφηθεί κατά το πλείστον στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, ώστε να μη διασαλεύεται η διαμπερής ορατότητα της πλατείας και η λειτουργική της ενότητα με τον παρακείμενο Δημοτικό Κήπο. Επί του θέματος αυτού ήδη οι μηχανικοί του Δήμου, αλλά και οι συνεργάτες μου σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εξετάζουν όλες τις παραμέτρους του θέματος, όπως και τις προτάσεις που εισρέουν στην Υπηρεσία μας, είτε από φορείς είτε από μεμονωμένους μηχανικούς. Το βέβαιο είναι ότι πριν καταλήξουμε στο τελικό μας ζητούμενο από τον ανάδοχο, θα προηγηθεί βασανιστική εξέταση όλων των περιπτώσεων και θα προσπαθήσομε να καταλήξομε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, που να είναι σαφέστατα προσδιορισμένες και να δίδουν πριμοδότηση (με συντελεστή βαρύτητας) στην επιθυμητή αρχιτεκτονική πρόταση.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ
Έχομε επίσης έγκαιρα ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλομε ούτε θα επιτρέψομε να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ τύπου MALL ή πολυκαταστήματος. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος, που έγκαιρα, από 17 Φεβρουαρίου είχα αποστείλει σε 16 Τραπεζικά Ιδρύματα επιστολή, με την οποία τα καλούσα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μίσθωση χώρου, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κυκλοφορία της πόλης, που διασαλεύεται από τους πελάτες τους, οι οποίοι καταλαμβάνουν συχνά το οδόστρωμα κεντρικών δρόμων, αλλά και να διασφαλισθεί η σύμφωνη με τις ανάγκες της υπάρχουσας αγοράς, χρήση του κτίσματος. Ήδη δε, μια μεγάλη Τράπεζα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της και αναμένομε ότι για λόγους ανταγωνισμού, σιγά-σιγά με το ξεπέρασμα της κρίσης και όταν θα μιλάμε με περισσότερο απτά δεδομένα, και άλλες Τράπεζες θα ακολουθήσουν. Άλλωστε εξ αρχής τα 1.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του παιδικού σταθμού, θα τα διαχειρίζεται ο Δήμος, ο οποίος, φυσικά θα καλύψει ανάγκες του, για τις οποίες μισθώνει σήμερα πανάκριβα ξένες ιδιοκτησίες. Είναι δε εξωφρενικό να μας εγκαλούν ότι τάχα θέλομε να φτιάξομε εμπορικό Κέντρο στο Ρέθυμνο, εκείνοι που στην προηγούμενη θητεία τους «ξεπούλησαν» σχετική υπόθεση και ξέρει ο Εμπορικός Σύλλογος τι υποστήριξε τότε ο καθένας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Θεωρώ ότι η εξασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας και σ αυτό το έργο είναι πολύ εύκολο θέμα και απορώ πως αμφισβητείται το αυτονόητο.
Συγκεκριμένα είναι έργο δημόσιο που υπάγεται στη σχετική Νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων και λόγω του μεγέθους του, είναι υποχρεωτικό να διενεργηθεί ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ, με δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στον Ελληνικό τύπο (τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες), στο ΦΕΚ καθώς και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνου. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε που θεωρεί ότι τον ενδιαφέρει να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να καταθέσει την προσφορά του, η οποία θα κριθεί από την αρμόδια Επιτροπή σύμφωνα με τον εκ των προτέρων γνωστό τύπο που θα υπάρχει στη Διακήρυξη (και ο οποίος θα ορίζει και προσδιορίζει με σαφήνεια και μαθηματική ακρίβεια τις οικονομοτεχνικές απαιτήσεις του Δήμου).
Πιστεύω ότι έχομε δείξει τις προθέσεις μας ως Δημοτική Αρχή στο θέμα της διαφάνειας και στο έργο αυτό θα προσπαθήσομε ακόμη περισσότερο ώστε κάθε καλόπιστος και αντικειμενικός τρίτος να μην μπορεί να αμφισβητήσει τις διαυγείς προθέσεις και τις διαδικασίες μας.
Αυτό μάλιστα σκοπεύομε να το διασφαλίσομε πριν φθάσομε στη Διακήρυξη του έργου, με τη διαβούλευση των όρων της, που θα προηγηθεί, και με την τελική επικύρωση της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο θα ορίσει τα μέλη της επιτροπής, στα οποία ,εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων, θα συμπεριληφθούν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και μειοψηφίας με ειδίκευση στα τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα και οπωσδήποτε εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τον τελικό ανάδοχο του έργο. Αυτό μόνο ως κακοήθεια μπορεί να λέγεται. Επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, ώστε να ωφεληθεί ο Δήμος. Αντικειμενικά και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, δεν είναι ένα δελεαστικό έργο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοιες δημοπρατήσεις σε άλλες πόλεις (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Λάρισα) απέβησαν άγονες, ή ότι εκεί που ευδοκίμησαν ο χρόνος εκμετάλλευσης της εγκατάστασης από τον εργολάβο είναι 30 χρόνια και όχι 20 που εμείς προσανατολιζόμαστε να θέσομε ως όριο.
Πιστεύομε, όμως, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, γιατί πιστεύομε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην πόλη μας. Το Ρέθυμνο καθημερινά αλλάζει και σταθερή επιδίωξή μας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι μια πόλη πρότυπο, με ταυτότητα, ποιότητα, θεσμούς και βιώσιμη κινητικότητα. Μια πόλη φιλική, όμορφη και ενδιαφέρουσα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη μας. Μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον, την ιστορία της, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη με απεριόριστες δυνατότητες για το αύριο, χάρη στα ευρυζωνικά δίκτυα που αυτή τη στιγμή εξελίσσονται, με καινούργια ευρωπαϊκά προγράμματα που εξασφαλίζομε και σε λίγους μήνες θα απολαμβάνομε όλοι, μόνιμοι και προσωρινοί κάτοικοι της πόλης μας. Σ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η δημιουργία ενός Parking στη συγκεκριμένη θέση είναι αναγκαία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης δια του Προέδρου του, το ζητά επίμονα, λέγοντας ότι έπρεπε αν είναι δυνατόν να φτιαχτεί όχι άμεσα, αλλά… χθες!
Όλα αυτά, λοιπόν, πιστεύομε ότι θα εκτιμηθούν από τους ενδιαφερομένους και θα αντιληφθούν ότι η επένδυσή τους δεν θα πάει χαμένη.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, τώρα που και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μέθοδο της Σύμβασης Παραχώρησης κρίθηκε ΝΟΜΙΜΗ και ξεκαθαρίστηκαν με τρόπο ΣΑΦΗ από την ΠΕΧΩ Ηρακλείου οι πολεοδομικές δυνατότητες και οι όροι δόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου και ευρισκόμενοι πλέον στην ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ξεκαθαρίζομε ότι :
Η σύμβαση παραχώρησης εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με ασφάλεια για το Δήμο σύντομα και θα παραμείνει ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Η σύμβαση παραχώρησης είναι τρόπος ΠΛΗΡΩΜΗΣ του εργολάβου και μάλιστα πληρώνεται από τους χρήστες του έργου και όχι δια της δημοτικής φορολογίας από τους ανυποψίαστους και συνήθως πτωχούς συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν χρήση του Parking.
Η αυτοχρηματοδότηση του έργου με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατη, επικίνδυνη (προϋποθέτει την υποθήκευση του ακινήτου) και κυρίως θα καθυστερήσει υπέρμετρα, για λόγους γραφειοκρατικούς το έργο, τόσο που ο σχεδιασμός του να αποδειχθεί για άλλη μία φορά ΟΥΤΟΠΙΑ. Δεν είναι τυχαίο που οικονομικά εύρωστοι Δήμοι και πολύ μεγαλύτεροι σε πληθυσμό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα) ακολούθησαν την ίδια μέθοδο (σύμβαση παραχώρησης)και ΚΑΝΕΙΣ δήμος την αυτοχρηματοδότηση.
Το κτίσμα θα είναι το ελάχιστο δυνατόν, αφού τα 2.500 τ.μ. είναι το 1/7 της υπάρχουσας δόμησης του οικοπέδου και θα ληφθεί μέριμνα ώστε αρχιτεκτονικά να μην προκαλεί καμιά όχληση, αλλά αντιθέτως εκτός του ότι θα είναι μια προίκα για το Δήμο και τους δημότες του, θα είναι και ένα ιδιαίτερα φροντισμένο αισθητικά και αρχιτεκτονικά κτίριο, που θα σηματοδοτεί το «πέρασμα» από την Παλαιά στη Νέα Πόλη.
Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες δημοτικών λειτουργιών και θα διασφαλιστεί οι υπόλοιπες χρήσεις να τονώνουν και να βοηθούν την ήδη υπάρχουσα διαμορφωμένη αγορά.
Ο ανάδοχος θα προκύψει με ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, στον οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν και κυρίως εκείνοι που ανενδοίαστα μας συκοφαντούν ότι προσπαθούμε να κάνομε δώρο σε κάποιους. Τους προκαλούμε και τους παρακαλούμε λοιπόν, να μην αρκούνται σε υπεργολαβίες ή άλλες αφανείς συνεργασίες και να έλθουν αυτή τη φορά ευπρόσωπα να μας χαλάσουν τη συνταγή του «ξεπουλήματος». Λυπάμαι αλλά κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια!
Είναι βέβαιη η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, αφού τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων θα αντικαταστήσει ουσιαστικά ένα σύγχρονο υπόγειο RARKING 550 θέσεων και μία νέα πλατεία με πράσινο και δημοτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Θα μπορούσαμε να λέγαμε πολύ περισσότερα. Αρκούμαστε σ αυτά και θεωρώ ότι εκτός του ότι είναι αρκετά για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, μπορούν να αποτελέσουν μαζί με τα πλήρη πρακτικά του δημ. Συμβουλίου και το υπόλοιπο σχετικό υλικό της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου μας www.rethymno.gr, την αφορμή ενός γόνιμου εξειδικευμένου πλέον διαλόγου και δεσμεύομαι να απαντούμε άμεσα με πληρότητα και σαφήνεια σε τυχόν απορίες, ερωτήσεις ή θέσεις που θα διατυπωθούν από τους συμπολίτες μας και τους φορείς.
Με απόλυτη κατηγορηματικότητα διατυπώνω τη θέση ότι τη δημοτική μας ομάδα και εμένα ως επικεφαλής μας ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον της πόλης, και έχομε το ηθικό και γνωστικό υπόβαθρο να το υποστηρίζομε, επιλέγοντας πάντα την ενημέρωση των πολιτών ως την ασφαλιστική δικλείδα της διαφάνειας των δράσεων μας.