Η Δραχμή και το GREXIT
- H «οδός» ομαλής μετάβασης σε εθνικό νόμισμα
Γράφει
ο Βασίλης
Κασιμάτης
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ένταση του φαινομένου της μπουρδολογίας στα όσα σχετίζονται με το δίλλημα Ευρώ ή Δραχμή. Κοινό χαρακτηριστικό των υπέρ ευρώ απανταχού «πονημάτων» είναι ο θησαυρός ανυποστήρικτων επιχειρημάτων, η παντελή έλλειψη του τεκμηρίου ενοχής της δραχμής. Αόριστες καταστροφολογίες δίχως κανένα τεκμαρτό στοιχείο.
Και ατεκμηρίωτη δημοσιογραφία, συνάδει ευτελούς αξίας προπαγάνδα.
Εμείς σήμερα θα επιχειρήσουμε με απλά και αταλάντευτα στοιχεία και όχι δυσνόητους οικονομικούς όρους, να αποσαφηνίσουμε τις παραμέτρους του διλλήματος!
Στις 14 Ιουλίου 2015 ο «πολυθρύλητος» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μια μόνο μέρα προ της ψήφισης του προδοτικού Μνημονίου 3 στη Βουλή (εκείνη την αποφράδα μέρα της 15ης Ιουλίου), παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και «εκλεκτό» του συστήματος, Πάνο Χαρίτο μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Θα σταθώ σε μια και μόνη ερώτηση που ο «διαπρεπής» συνάδελφος απηύθυνε στον δοσίλογο πολιτικό και σε αυτή θα στήσω όλη τη σημερινή εξυγίανση του προβλήματος.
- Χαρίτος: «Κε Πρωθυπουργέ – πολλοί ρωτούν – γιατί η Ελλάδα δεν πάει στη Δραχμή;»
- Τσίπρας: «Κε Χαρίτο, η χώρα μας δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα, ώστε να στηρίξει μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα».
Έτσι απλά, συνοπτικά και δίχως περεταίρω συζήτηση σφραγίστηκε από τον ρίψασπη πρωθυπουργό, η μοίρα της χώρας στην υπανάπτυξη και καταδικάστηκε όλη η Ευρώπη. Και λέω όλη η Ευρώπη, καθώς αν η Ελλάδα επιχειρούσε το αυτονόητο, θα είχε δημιουργηθεί η θρυαλλίδα για το σκάσιμο της ευρωπαϊκής «φούσκας», εν τω μέσω της νυκτός.
Πάμε τώρα να δούμε αν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε αλήθεια, ή αν ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος έπρεπε να εμμείνει στο θέμα, θέτοντάς του και περαιτέρω ερωτήσεις.
Το βέβαιο πάντως και σύμφωνα με το λόγια του 1ης φορά αριστερού πρωθυπουργού είναι, ότι αν είχαμε συναλλαγματικά αποθέματα, όπως ο ίδιος είπε, θα μας πήγαινε στη Δραχμή. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από αυτό που διημείφθη μεταξύ τους.
Επί του πρακτέου
Δεν χρειάζεται κανείς να έχει τελειώσει οικονομικές επιστήμες, να έχει πάρει μάστερ ή διδακτορικά για να κατανοήσει το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να σωθεί.
Εκείνα που χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε τα αναλύουμε ως κάτωθι σε τρεις πράξεις..
- Την παράγραφο από τη σελίδα 183 του βιβλίου Αρχών Οικονομικής Θεωρίας των Κρατών της Γ? Λυκείου.
- Παράγραφο από το βιβλίο της Νομισματικής Θεωρίας (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών).
- Παράγραφο από το βιβλίο Μακροοικονομίας (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών).
Πρώτον – Η υπερφορολόγηση σκοτώνει!:
Στη σελίδα 183 του βιβλίου Αρχών Οικονομικής Θεωρίας των Κρατών της Γ΄ Λυκείου, αναφέρεται ότι:
«Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση».
Με απλά λόγια… όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση μειώνουμε τη φορολογητέα ύλη (την φορολογία, άρα όχι μέτρα λοιπόν!), ώστε να αυξήσουμε το εισόδημα. Τόσο απλά. Άρα όχι μέτρα όπως αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών & συντάξεων, αν … και λέω αν, θέλουμε αυτή η χώρα να πάει καλά.
Τι κάνουν όμως η τρόικα και τα κνώδαλα που μας κυβερνούν; Το εντελώς αντίθετο!!
Άρα, με μια και μόνο πράξη, απομυθοποιούμε … ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ των σκληρών μέτρων. Βλέπε Ιρλανδία, Ισλανδία, Φιλανδία και το πως απεμπλάκησαν αυτές οι χώρες από μνημόνια. Με δραστική μείωση φορολογίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που με 7 χρόνια μνημονιακής «θεραπείας», αντί να έχουμε πορευτεί προς το καλύτερο, διολισθαίνουμε στο σημείο του απόλυτου οικονομικού πνιγμού.
Δεύτερον – Πως «κόβουμε» Εθνικό Νόμισμα:
Ας δούμε το βιβλίο Νομισματικής Θεωρίας του Τμήματος των Οικονομικών Επιστημών (3ο έτος):
Πολύ βασικό να γνωρίζουμε ότι τη 1η μέρα κυκλοφορίας ενός νέου εθνικού νομίσματος, η ισοτιμία του με το Ευρώ είναι ένα προς ένα. Έπειτα, αν έχουμε τη «δύναμη» (ταυτόχρονα με τις αγορές) να συν-διαμορφώνουμε την ισοτιμία, τότε ανάλογα υποτιμούμε ή υπερτιμούμε και εμείς το νόμισμά μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Αυτή την “δύναμη” συνδιαμόρφωσης την αποκτά ένα κράτος και από το αν έχει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα.
Είναι αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο της ΕΡΤ (και διαβάσατε παραπάνω), ότι: «η χώρα μας δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα ώστε να στηρίξει μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα» και που θα το αναλύσουμε στο 3ομέρος παρακάτω (μακροοικονομία).
Για να εκδώσουμε λοιπόν νόμισμα σήμερα, εκδίδουμε το 10% του Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της χώρας. Σήμερα το Α.Ε.Π. της Ελλάδας βρίσκεται στα 181 Δις Ευρώ.
Άρα τυπώνουμε 18,1 Δις δραχμές, αφού όπως είπαμε και παραπάνω, η ισοτιμία με το ευρώ την 1η μέρα κυκλοφορίας τους είναι στο «1 προς 1». Αυστηρά 18,1 Δις ευρώ, διότι αν τυπώσουμε παραπάνω ή λιγότερο χρήμα θα έχουμε ανατιμήσεις ή υποτιμήσεις στις τιμές των προϊόντων, υπηρεσιών, κλπ. Κατανοητό;
Έπειτα και ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας δημιουργούμε τεχνητές – συνήθως υποτιμήσεις νομίσματος – για να ενισχύσουμε τη τοπική οικονομία.
Επί παραδείγματι, υποτιμούμε το νόμισμα (δραχμή εν προκειμένω), ώστε να καθίσταται ακριβότερη η εισαγωγή Γερμανικής ζάχαρης ή Ελβετικού τυριού. Έτσι πετυχαίνουμε να στηρίξουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (που μεθοδευμένα έκλεισαν κάποιοι πολιτικοί γραικύλοι), ενισχύομε τη δική μας παραγωγή γραβιέρας ή Ελληνικής (και όχι Ιταλικής) παρμεζάνας, με αποτέλεσμα την δραματική και άμεση αύξηση της παραγωγής μας άρα και του Α.Ε.Π. και ταυτόχρονα τη δραστικότατη (και επίσης άμεση) μείωση της ανεργίας, αφού παραγωγοί, αγρότες, εργοδότες και υπάλληλοι ξαναπιάνουν δουλειά. Και δίχως να έχουν πάνω από το κεφάλι τους τα “τσακάλια” της Ε.Ε. όπου μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ να τους λένε τι θα παράγουν και πόσο θα παράγουν!!
Συμπέρασμα: Την 1η μέρα στο νομισματοκοπείο “κόβουμε” 18,1 Δις Δραχμές.
Εκεί ήταν που απέτυχε και η καμπάνια του Λαφαζάνη, αφού στο τηλεοπτικό τους σποτ, σας έδειξαν πολύ σωστά ότι πρέπει να πάμε… Νομισματοκοπείο (στη Δραχμή) και αμέλησαν να σας πουν το κυριότερο. Το πώς θα πάμε και κυρίως πως θα το κάνουμε!!!
Εκεί ήταν που ο «παππούς και η γιαγιά» φοβήθηκαν μήπως και χάσουν τις συντάξεις τους και δεν μπορούσαν να θρέψουν και τα άνεργα παιδιά τους.
Τρίτον – Πως στηρίζουμε τη μετάβαση στη Δραχμή:
Προτού αναλύσουμε το 3ο σκέλος, αυτό της μακροοικονομίας, σχετικά με τη στήριξη της δραχμής με συναλλαγματικά αποθέματα, ας θυμηθούμε για μια ακόμα φορά την απάντηση του πρωθυπουργού στην «τεχνιοτρόπως στημένη» συνέντευξη στο Μαξίμου και στον γνωστό σε όλους μας, για την … «εντιμότητά» του, δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.
- Χαρίτος: «Κε Πρωθυπουργέ – πολλοί ρωτούν – γιατί η Ελλάδα δεν πάει στη Δραχμή;»
- Τσίπρας: «Κε Χαρίτο, η χώρα μας δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα ώστε να στηρίξει μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα».
Ας εξετάσουμε τώρα αν ο πρωθυπουργός έλεγε αλήθεια στις 14 Ιουλίου 2015 ή τυχόν είπε ψέματα.
Στο μάθημα της Μακροοικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (4ο έτος) συναντούμε τη παράγραφο:
«Για να στηριχθεί σωστά και ορθολογιστικά ένα εθνικό νόμισμα, απαιτούνται συναλλαγματικά αποθέματα σε σκληρό νόμισμα (ευρώ ή δολάριο) στο 30% της αξίας του σε κυκλοφορία εθνικού νομίσματος».
Άρα μέχρι εδώ ο πρωθυπουργός έλεγε την αλήθεια.
Εντέχνως όμως άφησε να εννοηθεί ότι … ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ!!!
Και ο … «καλός συνάδελφος» δεν τον ρώτησε καν ποιο ήταν το απαιτούμενο, παρά αρκέστηκε στο ξερό «λόγο» του πρωθυπουργού και άλλαξε αμέσως θέμα.
Ας δούμε λοιπόν και σύμφωνα με την μακροοικονομία, τι χρειάζεται η χώρα, ώστε με απλά λόγια, να καθίσταται βιώσιμη, όντας με δραχμή και απαλλαγμένη από χρέη, μνημόνια, τρόικες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, «Σόρους» και τα τοιαύτα.
Για να καθίσταται λοιπόν και όπως είπαμε και λίγο παραπάνω, δυνατή μια οικονομία με εθνικό νόμισμα, απαιτούνται συναλλαγματικά αποθέματα στο 30% της αξίας του εθνικού νομίσματος.
18,1 Δις δραχμές κόψαμε. Με την ισοτιμία τη 1η μέρα κυκλοφορίας στο «1 προς 1», άρα χρειαζόμαστε 5,43 Δις Ευρώ.
Θυμόμαστε όλοι όταν την 1ηΙανουαρίου 2002, τον άλλο «έντιμο» πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ το 1οεικοσάευρω, όταν εισήλθαμε στην ευρωζώνη. Η τότε κυβέρνηση Σημίτη, έδωσε εντολή - εντός 2 μηνών – να αλλάξουμε όλοι τις δραχμές μας σε ευρώ. Σωστά; Κρατήστε το λίγο αυτό.
Στο διάστημα από την 26η Ιανουαρίου 2015, ημέρα που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έως την 26η Ιουνίου 2015, ημέρα συζήτησης της πρότασης Μνημονίου Γιούνκερ, βάση της οποίας οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και σε διάστημα 5 μηνών, η χώρα υπέστη εκροές καταθέσεων ύψους 48 Δις Ευρώ.
Οι Έλληνες καταθέτες δηλαδή, σήκωσαν λοιπόν τις καταθέσεις τους, σε ύψος 48 Δις ευρώ!
Εν συνεχεία, από την 26η Ιουνίου έως το καλοκαίρι του 2015 είχαν κάνει φτερά άλλα 8 Δις Ευρώ.
Σύνολο… 56 Δις Ευρώ στα χέρια των Ελλήνων πολιτών!!
Αυτό είναι ευρέως δημοσιευμένο και αποτελεί και έναν εκ των βασικών λόγων που υπεστήκαμε ακολούθως τα Capital Control.
Και που τα έβαλαν οι Έλληνες όλα αυτά τα ευρώ; Μα που αλλού; Στην ασφαλέστερη τράπεζα του κόσμου. Την Pillow Bank. (Pillow = Μαξιλάρι).
Στο μαξιλάρι τους λοιπόν, ή στο στρώμα όπως έλεγε κι η γιαγιά μας.
Για αυτό υπάρχει ακόμα ξύγκι. Αυτό το ξύγκι αναζητούν εναγωνίως οι δήθεν δανειστές μας και η κυβέρνηση, μέσω των απεχθέστατων μέτρων και υπερ-φορολογήσεων. Τις εκροές των καταθέσεων που κατέχουν στα χέρια οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι και το «Μήλο της Έριδος» για αυτούς.
Αλλά και εδώ είναι και το «γλυκό».
Εδώ αξίζει να αναλογιστεί κανείς, τι θα συμβεί αν η χώρα οδηγηθεί στη δραχμή,;
Τα 56 Δις ή όσα έχουν τέλος πάντως απομείνει στα χέρια των Ελλήνων, καθίστανται συνάλλαγμα που πρέπει να αλλάξουν άμεσα σε δραχμές! Και θα πρέπει εντός και πάλι δύο μηνών, όπως τότε το 2002 επί Σημίτη (να γιατί σας είπαμε να το κρατήσετε!!) να το αλλάξουν οι Έλληνες στη περήφανη και ορθά εκδιδόμενη Δραχμή.
Άρα, κε Τσίπρα & κε Χαρίτο… είχαμε ή δεν είχαμε ευρώ στη χώρα ήτοι συναλλαγματικά αποθέματα;;;;;;;;;;;;
Και βέβαια είχαμε. Και μάλιστα υπερ-πολλαπλάσιο ποσό του απαιτητού.
5,43 Δις ευρώ είπε λοιπόν απαιτούνται. Τόσα δεν είπε ο πρωθυπουργός ότι γυρεύαμε και δήθεν δεν τα είχαμε, για αυτό και δεν μας οδήγησε στη Δραχμή. Εκείνος το είπε και όχι εμείς! Και τελικά η χώρα … είχε 56 Δις Ευρώ. 11 φορές περισσότερα !
Σύμφωνα με μετριοπαθείς οικονομικούς αναλυτές, από τα 58 Δις ευρώ, τα 45 Δις τουλάχιστον, θα γυρίσουν άμεσα στις Ελληνικότατες πλέον τράπεζες, για να αντικατασταθούν με δραχμές, αφού μια μικρή μερίδα πολιτών ίσως ρισκάρει να κρατήσει κάποια ευρώ παρανόμως, για τους όποιος λόγους της. Και η αλλαγή αυτών των Δις Ευρώ θα γίνει με επιπλέον δραχμές που θα τυπώσει το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Και έτσι σταδιακά εξορθολογίζουμε το σύνολο της Εθνικής μας οικονομίας,
Επιπλέον να μην αμελούμε ότι η χώρα σε τούτη τη περίοδο κρίσης εισπράττει 12 Δις το χρόνο από εξαγωγικό εμπόριο ενώ στα 18 Δις υπολογίζεται και το ετήσιο εισόδημα από το τουρισμό.
Συνεπώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο είπε μισή αλήθεια, αλλά καταδίκασε όλους τους Έλληνες να ζουν μια ζωή μισή … μια ζωή σκυφτή μέσα από ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο 3, πράξη που συνιστά ύψιστη Εθνική προδοσία.
Αυτά είναι τα 3 εύκολα βήματα της μετάβασης της χώρας στη δραχμή και μονόδρομος πλέον η λαϊκή απαίτηση για ένα νέο δημοψήφισμα, για το GREXIT αυτή τη φορά.
Το περιμένουν εναγωνίως οι Έλληνες πολίτες, το περιμένουν τα παιδιά μας… το περιμένουν, μας περιμένουν και το οφείλουμε στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
Οι Βρετανοί το ζήτησαν με το BREXIT και το πέτυχαν. Και αυτοί δεν είχαν καν το σατανικό ευρώ στις τσέπες τους αλλά μια πανίσχυρη Στερλίνα. Που να είχαν και ευρώ δηλαδή. Θα έκαιγαν το Ευρωκοινοβούλιο! Οι Ιταλοί με το «Τέλος εποχής Ρέντσι» και το «Κίνημα των 5 Αστέρων» ήδη οδηγούνται στο δικό τους EXIT. Η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία ετοιμάζονται να πάρουν τώρα σειρά για EXIT.
Η Αυστρία θέτει νέους δικούς της όρους στην Ε.Ε. σχετικά με το θέμα εισόδου της Τουρκίας. Παντού λοιπόν, επανασχεδιασμοί.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται εις βάρος των ενορχηστρωτών της Ευρωπαϊκής αθλιότητας
Αυτό άλλωστε το παραδέχτηκε προ λίγων μηνών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είχε προειδοποιήσει μόλις λίγα 24ωρα πριν, πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αποτελούσε δήθεν σοβαρή απειλή για τον «Δυτικό Πολιτικό Πολιτισμό» και μπορεί οι προβλέψεις για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φαίνονται «τραβηγμένες», όμως σίγουρα υπάρχουν και σε εκείνο το σημείο, ο ίδιος ομολόγησε ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που η απαίτηση διεξαγωγής ανάλογων δημοψηφισμάτων περί EXIT κερδίζει έδαφος.
Κλείνοντας, η πολιτική επιμονή να παραμένει ταμπού η δημόσια διαβούλευση περί εθνικού νομίσματος, φανερώνει ότι η άρχουσα τάξη (νομενκλατούρα) έχει σχηματίσει μια φανταχτερή πινακοθήκη ηλιθίων, η οποία πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη κοινωνική κατακραυγή, μέσω μαζικών εκρηκτικών εκφάνσεων.
Με τσι γειες σας…