free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ακόμη πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ακόμη πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΤΕ


Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής
του Πανεπιστημίου Κρήτης και
ερευνητής του ΙΤΕ Δρ Αριστείδης Ηλιόπουλος
Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 12 εκατ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για την δημιουργία νέων μεθόδων για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, ήπατος και εντέρου.

Του Νίκου Αγγελάκη

Tο πρόγραμμα αυτό, που φέρει το κωδικό όνομα «ΙNFLA-CARE» (for Inflammation and Cancer Research in Europe), στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των μηχανισμών που προκαλούν καρκίνο σε καταστάσεις χρόνιας φλεγμονής, όπως η κολίτιδα, ηπατίτιδα και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες. Η γνώση που θα παραχθεί αναμένεται να συμβάλλει στη ταυτοποίηση βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη των νοσημάτων αυτών σε κακοήθεια και στην καλύτερη κλινική αντιμετώπισή τους.

Στο πρόγραμμα «ΙNFLA-CARE» συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ογκολόγοι από 21 Ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες βιοτεχνολογίας με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν επίσης τα Ιατρικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης και το Ινστιτούτο Φλέμινγκ.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Δρ Αριστείδης Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ, ο οποίος  δήλωσε σχετικά:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσω του Ευρωπαϊκού αυτού ερευνητικού προγράμματος, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση νεοπλασιών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Πιστεύουμε ότι η έρευνα μας θα οδηγήσει σε κλινικές εφαρμογές προς όφελος των πασχόντων από καρκίνο.”


Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή