free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Μύθοι και πραγματικότητα …σε σχέση με το αλκοόλ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μύθοι και πραγματικότητα …σε σχέση με το αλκοόλ

Εκδήλωση χθες το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού

“Tι μετράει στην διασκέδαση..”, πως μπορεί δηλαδή να διασκεδάζει κανείς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απειλούνται άλλες καταστάσεις όπως η ζωή του,  η υγεία του και άλλες συνέπειες όταν η χρήση του αλκοόλ δεν είναι με μέτρο. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού το κέντρο πρόληψης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλλιώρη, ανέλυσε μεθόδους που υλοποιούνται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν οι νέοι να διασκεδάσουν στην βραδινή έξοδο τους χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους.

της Μαρίας Καλογεράκη

“Θα πρέπει να επιλέγει κάθε άτομο π.χ. ένα άλλο φίλο από την παρέα που θα είναι ο οδηγός της βραδιάς. Προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στην Ευρώπη δείχνουν ότι εκ περιτροπής ένας νέος από την παρέα γίνεται ο οδηγός της βραδιάς, οδηγεί ασφαλώς τα υπόλοιπα παιδιά στα σπίτια τους και την άλλη φορά που θα βγουν κάποιος άλλος θα πάρει τον ρόλο του οδηγού της βραδιάς, αυτό είναι ένα παράδειγμα ασφαλούς οδήγησης μετά από την χρήση αλκοόλ. Μάλιστα σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν και τα σημεία πώλησης του αλκοόλ, δηλαδή στο κέντρο που έχει πάει η παρέα ο ιδιοκτήτης θα δώσει εντελώς δωρεάν το μη αλκοολούχο ποτό στον οδηγό της βραδιάς”, ανέφερε η κ. Μαλλιώρη.

Βασικό ρόλο ωστόσο σύμφωνα και με την κ. Μαλλιώρη, παίζουν οι έλεγχοι που διενεργούνται στους δρόμους από τα αρμόδια τμήματα τροχαίας. Αυτό που μετράει όμως δεν είναι η καταστολή αλλά η πρόληψη, πως δηλαδή θα μάθουν οι νέοι να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

“Υπάρχουν τρόποι να διασκεδάζει κανείς κάνοντας χρήση αλκοόλ γιατί είναι στην παράδοσή μας, αλλά χωρίς να κινδυνεύει. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε τι μέτρα έχουν παρθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και οι έλεγχοι για το εάν κανείς έχει υπερβεί το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι όταν οι έλεγχοι ήταν συχνοί, είχαμε δει μια μείωση των ατυχημάτων, τον τελευταίο καιρό όμως έχουν χαλαρώσει τα μέτρα”.

Μέσα από προγράμματα αγωγής υγείας επιπλέον τα παιδιά μαθαίνουν στην περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ να κάνουν σωστή χρήση με τέτοιο τρόπο να μην διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους και ταυτόχρονα να διασκεδάζουν.
Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας μέσα από το σχολείο. Καθοριστικό όμως ρόλο παίζει και η οικογένεια καθώς τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους.

“Είναι πιο εύκολο να έχει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρά να τον τροποποιήσει, δηλαδή είναι πιο εύκολο κάποιος να μην αρχίζει να καπνίζει παρά να το σταματήσει. Την ίδια ώρα ένας γονιός που έχει ήδη μια λανθασμένη συμπεριφορά είναι δύσκολο να την αλλάξει. Για αυτό ακριβώς τα μηνύματα που πρέπει να δώσει η σχολική κοινότητα είναι ανεξάρτητα με το τι κάνουν οι γονείς, τα παιδιά μέσα από την δική τους εκπαίδευση να μην ακολουθήσουν ακόμα και τις λανθασμένες συμπεριφορές που πιθανόν να έχουν οι γονείς τους”.

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή