free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Νοσοκομείο Σαντορίνης. Πλουσιοπάροχα … φτωχό!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Νοσοκομείο Σαντορίνης. Πλουσιοπάροχα … φτωχό!

Η εφημερίδα «ακτινογραφεί» το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Γράφει ο δημοσιογράφος
Βασίλης Κασιμάτης

Το επίπεδο στο χώρο της υγείας στην Σαντορίνη σε γενικές γραμμές και στα μάτια του απλού πολίτη ίσως να κρίνεται ικανοποιητικό. Του απλού πολίτη όμως και μόνο!
Στα έμπειρα μάτια της δημοσιογραφίας κι όταν αυτή δεν επιχειρεί ακροβασίες στο μύθο με ψήγματα πραγματικότητας, όταν αυτή δεν «χαϊδεύει» ευήκοα πολιτικά ώτα, η αλήθεια … κείται μακράν!
Ναι, είναι αλήθεια ότι το νησί απέκτησε ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα με άνετες κτιριακές εγκαταστάσεις και αρχιτεκτονική λειτουργικότητα. Όμως η Υγεία δεν είναι μόνο τα κυκλαδίτικα κτίρια, οι άνετες αίθουσες αναμονών και τα γυαλιστερά μάρμαρα. Η Υγεία είναι καταρχήν το ιατρικό προσωπικό, έπειτα το νοσηλευτικό προσωπικό και τέλος όλα τα άλλα προαναφερόμενα.
Και ξεκινάμε από το πρώτο, το «ιατρικό προσωπικό» και για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, εκεί και μένουμε… εκεί και επιμένουμε!
Και πάλι ΝΑΙ, θα συμφωνήσουμε ότι από τους 14 ιατρούς που κάποτε είχε (περί το 2000) το άλλοτε Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, σήμερα αριθμούν 30 ιατροί ειδικότητας και 6 αγροτικοί ιατροί, σύνολο 36. Το νούμερο φαντάζει μεγάλο και ως νούμερο ίσως … και λέμε ίσως, να ικανοποιεί αυτό που νωρίτερα είπαμε… τους απλούς κατοίκους.
Η «ακτινογραφία» των ειδικοτήτων όμως του ιατρικού προσωπικού, είναι αυτή που κάνει τον έμπειρο  δημοσιογράφο να επιχειρεί τη βαθιά τομή.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά προβλήματα του νησιού.
Καταρχήν πάρα πολλά ατυχήματα λόγω τουρισμού και λόγω των 200 περίπου χιλιάδων τουριστικών κλινών, όπου εάν προσθέσουμε και τους αριθμούς της εντοπιότητας, τότε κάνουμε λόγω για μια κοινωνία 240.000 ατόμων κατά τους 6 θερινούς μήνες. Μια μεγάλη πόλη σαν το Ηράκλειο και τη Λάρισα.
Ακολούθως και επειδή το νησί δεν είναι Μύκονος με τα μουσικά bit να κατεβάζουν το όριο ηλικίας, αλλά αντιθέτως είναι νησί ξεκούρασης, αυτό συνάδει σε μεγαλύτερες ηλικίες επισκεπτών. Συνεπώς οι καρδιοπάθειες είναι ένα επίσης βασικό πρόβλημα στο νησί.
Τέλος, τα επίπεδα υγρασίας είναι αυτά που ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες και με την εκτόξευση του αριθμού των ατόμων που συσσωρεύονται στη Σαντορίνη, προκαλούν πολλαπλά παθολογικά προβλήματα.
Έπειτα ακολουθούν σε ισοβαρή απεικόνιση τα λοιπά υγειονομικά ζητήματα του νησιού. Από τις ανάγκες Ωριλά μέχρι τη γέννα.

Κατά συνέπεια τα τρία βασικά ιατρικά προβλήματα που καλείται να λύσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας είναι το ατύχημα, ήτοι ορθοπεδικός, τα καρδιακά προβλήματα ήτοι καρδιολόγος και τα παθολογικά προβλήματα ήτοι παθολόγος.

Ας δούμε τώρα πόσους ιατρούς έχουμε από κάθε μια εκ των τριών αυτών ειδικοτήτων: Ένας! Ναι καλά διαβάσατε… ένας γιατρός ανά ειδικότητα.
Άρα σύμφωνα με το οργανόγραμμα, το νοσοκομείο έχει μόνο 11 εφημερίες το μήνα σε κάθε μια από αυτές τις ειδικότητες. Όπερ σημαίνει ότι 19 μέρες το μήνα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, δεν υπάρχει τίποτα! Κι αν κάποιος χρειαστεί αυτές τις ειδικότητες μέσα σε αυτές τις 19 ημέρες το μήνα … ποιος θα τον αναλάβει; Κάποια «συγγενική» ειδικότητα ή ο κτηνίατρος;

Πάμε τώρα να δούμε πόσους ιδιώτες ορθοπεδικούς έχει τα νησί, πλην του ενός που κάνει 11 εφημερίες στο νοσοκομείο. Κανείς! Ένας μόνο ορθοπεδικός ακόμα βρίσκεται στην ιδιωτική κλινική, που βέβαια δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Άρα ένας γιατρός ορθοπεδικός για 240.000 άτομα; Έλεος!
Καθίσταται σαφές , ότι σε ένα νησί με τόσα πολλά ατυχήματα, η ειδικότητα του ορθοπεδικού είναι η βασικότερη. Με ένα γιατρό όλο κι όλο, το «τιτανομέγιστο» νησί της  Σαντορίνης στερείται το βασικότερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από αυτό της υγείας.
Επίσης, μόνο ένας καρδιολόγος και μόνο ένας παθολόγος για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα τους 6 καλοκαιρινούς μήνες στο νοσοκομείο, με 19 μέρες το μήνα δίχως «καθόλου» από αυτές τις ειδικότητες.

Και εδώ αναρωτιέται κανείς… ποιος ευθύνεται για αυτά τα «εγκλήματα»;
Ο δήμαρχος; Ναι έχει κάποια ευθύνη και αυτός, αλλά τι να σου κάνει κιόλας, όταν η δημόσια υγεία της Σαντορίνης βρίσκεται … σε ιδιωτικά χέρια;

Ναι και πάλι καλά διαβάσατε, το νοσοκομείο – το τονίζουμε για μια ακόμα φορά – δεν ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) αλλά σε μια ιδιωτική ΑΕΜΥ ήτοι «Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας». Με ιδιώτες στο διοικητικό συμβούλιο και ιδιώτες υπαλλήλους. Και ‘κει πάλι όμως πρόβλημα. Ο «εξαιρετικός» κατά τα άλλα (!!!) πρώην υφυπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης φρόντισε ώστε τα ρουσφέτια του να είναι διαχρονικά. Έτσι λοιπόν το διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σαντορίνης, ναι μεν ιδιωτικό αλλά … δημόσιο! Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που’ν’ ο παπάς;
«Συριζαίοι» διοικητικοί υπάλληλοι με τον διοικητή του νοσοκομείου να είναι διορισμένος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εσωτερικά … κομματικός πόλεμος εις βάρος του διοικητή. Και το αποτέλεσμα; Οι ασθενείς να «υποφέρουν» κάπου ανάμεσα στα «κομματικά» τερτίπια του «πάλαι πότε» κυρίου Πολάκη.
Έπειτα από όλα αυτά μήπως ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το θέμα αυτό από τη κυβέρνηση; Μήπως ήρθε η ώρα να ενταχθεί το Νοσοκομείο Σαντορίνης στο Ε.Σ.Υ.;
Άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε τα γνωστά προβλήματα με την πανδημία. Αφού το νοσοκομείο μας δεν ήταν ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. δε αποτελούσε «νοσοκομείο αναφοράς», έτσι ώστε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να εδρεύει στο αεροδρόμιο του νησιού, τα τεστ να πηγαινοέρχονται Αθήνα με 72 ώρες καθυστέρηση και οι «θετικοί» στον ιό να περιηγούνται επί τριημέρου στο νησί, μεταδίδοντας τον κορονοιό.
Σημειωτέον, όταν το νησί χρειαζόταν πέρσι πνευμονολόγο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά η εταιρία (ΑΕΜΥ) τον έστειλε στο “Σισμανόγλειο”  νοσοκομείο, στην Αθήνα. Βέβαια… καλοκαίρι έρχεται, χιλιάδες τουρίστες αναμένονται, πανδημία έχουμε… πνευμονολόγο εξακολουθούμε να μην έχουμε στο Νοσοκομείο Θήρας.
Επίσης, ας μας ενημερώσει η ΑΕΜΥ γιατί δεν στηρίζει το ίδιο της το υποκατάστημα, δηλαδή το Νοσοκομείο Σαντορίνης με γιατρούς από το δικό της ιατρικό δυναμικό και η στήριξη ενίοτε έρχεται από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία διοικητικά δεν έχει ουδεμία σχέση τόσο με την ΑΕΜΥ όσο και με το νοσοκομείο, πράγμα που μας οδηγεί στη σκέψη ότι αρκείται η εταιρία στο «κηδεία με ξένα κόλλυβα».

Εν κατακλείδι, υποχρεούται εδώ και τώρα η ΑΕΜΥ να στελεχώσει κατάλληλα το νοσοκομείο του νησιού, για τις τρεις αυτές ειδικότητες (ορθοπεδικού, καρδιολόγου & παθολόγου) με καθημερινές εφημερίες. Η Σαντορίνη δεν είναι η μικρή Ικαρία, δεν είναι Ουγκάντα. Είναι ο εμβληματικότερος τουριστικός προορισμός της χώρας κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν εκεί στις Αχαρναί (έδρα της ΑΕΜΥ στην Αττική), καλά θα κάνουν να παραιτηθούν και να πάρουν μαζί τους και την «Πολάκειο» παρέα, διότι η νοσηλευτική δομή του νησιού «νοσεί» θανάσιμα!

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή