ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/03 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδρίασε την Πέμπτη 26/03/2009 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου, με κυρίαρχα θέματα την ενημέρωση του Σώματος για τις ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της πόλης αναφορικά στην εξεύρεση οικοπεδικού χώρου για τη στέγαση του νέου Νοσοκομείου Ρεθύμνου αλλά και τη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την προσφορά του στον τόπο μας.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ηλίας Λαμπίρης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης, οι οποίοι μαζί με τον Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη ενημέρωσαν το Σώμα για τις τελευταίες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων της πόλης αναφορικά στην εξεύρεση έκτασης για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Όπως επισήμαναν ο Δήμος Ρεθύμνου παραχωρεί, χωρίς ανταλλάγματα, μια έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Σωματά για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου. Προ ημερών στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ επισκέφτηκαν τον εν λόγω χώρο και εκφράστηκαν θετικά για την καταλληλότητά του. Αναμένεται ωστόσο η επίσημη απάντησή τους.
Στη συνέχεια έγινε ευρεία συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Κρήτης και την προσφορά του στον τόπο, παρουσία του Αντιπρύτανη, κ. Μανόλη Πετράκη και της Γενικής Διευθύντριας του Πανεπιστημίου, κας Στέλλας Παπαδάκη – Τζεδάκη.
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, σχετικά με το θέμα ανέφερε τα εξής:
” Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που ιδρύθηκε το 1973 και λειτουργεί από το 1978 με έδρα το Ρέθυμνο, αποτελεί αναμφισβήτητα πυλώνα ανάπτυξης και δύναμη για τον τόπο μας. Τα 8.500 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ρεθύμνου- συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των διδασκόντων και των υπαλλήλων- δίνουν δυναμική στην οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
Η έδρα του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο αποκτήθηκε ύστερα από δυναμικούς αγώνες που έδωσε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της κοινωνίας του Ρεθύμνου και του Πανεπιστημίου πέρασαν κρίση, όμως σταδιακά άρχισαν να αποκαθίστανται μετά από αμοιβαίες προσπάθειες.
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας του Ρεθύμνου, που επιδιώκει την ανάπτυξή του με την ίδρυση νέων σχολών, αλλά και τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Ρεθύμνου με προσωπικό, καθώς σε αυτόν τον τομέα υπάρχει σαφής έλλειψη.
Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό και σύγχρονο, που η έδρα του τυπικά και ουσιαστικά να είναι στο Ρέθυμνο, για αυτό και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των αποδεκατισμένων Υπηρεσιών του Ρεθύμνου με προσωπικό, καθώς από τους 500 συνολικά διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, μόνο οι 162 στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Ρεθύμνου. Επίσης ζητάμε την ίδρυση νέων σχολών στο Ρέθυμνο, όπως της Νομικής Σχολής, αλλά και της Σχολής Τουρισμού, για την οποία ενώ έχει καταθέσει πρόταση – μελέτη μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δρομολογείται από το Υπουργείο Παιδείας, η ίδρυσή της στον Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι αδιανόητο για την Κρήτη, τη ναυαρχίδα του ελληνικού Τουρισμού και ειδικότερα το Ρέθυμνο, να μη φιλοξενήσει αυτή τη σχολή, η οποία έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην ανάπτυξη του τόπου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια μια στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά τόσο στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, όσο και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) της Νομαρχίας.
Επιπλέον, έχουμε κατά καιρούς απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο για εκπόνηση μελετών, όπως για παράδειγμα οι μελέτες για την εγκληματικότητα και τη βιωσιμότητα του καραβιού, ενώ στηρίζουμε συστηματικά εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου (ημερίδες, συνέδρια). Θέλουμε να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο και θα συνεχίσουμε τη θεσμική συνεργασία για το καλό του τόπου και του Πανεπιστημίου και ελπίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο θα ανταποκριθεί βλέποντας στο πρόσωπο της κοινωνίας του Ρεθύμνου έναν σύμμαχο και θερμό υποστηρικτή των προσπαθειών του να εξελιχθεί και να γίνει ακόμα καλύτερο”.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν όλοι οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου με προσωπικό, ώστε να μην ελλοχεύει κίνδυνος για μελλοντική μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου στο Νομό Ηρακλείου, όπου και εργάζεται η πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση για το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων στο Νομό, μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Συμβούλου, κ. Κώστα Μαθιουδάκη, καθώς το Εργατικό Κέντρο (από το 2000 έως σήμερα) οι Βουλευτές και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν ζητήσει την ίδρυση Τμήματος Υγειονομικής και Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εκτός ημερησίας διάταξης το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει η Νομαρχία πρόταση για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, τα ακόλουθα έργα:
- Διάνοιξη νέου τμήματος Φουρφουράς – Μάνδρες, επαρχιακής οδού 13
- Διάνοιξη νέου τμήματος Απόστολοι – Φουρφουράς, επαρχιακής οδού 13
- Διάνοιξη νέου τμήματος Πατσός – Παντάνασσα, επαρχιακής οδού 13
- Διάνοιξη νέου τμήματος Ρέθυμνο- Φράγμα Ποταμών, επαρχιακής οδού 13
- Κατασκευή οδικής παράκαμψης οικισμού Αξού (επαρχιακή οδός 29)
- Διάνοιξη νέου τμήματος Παλέ – Αγκουσελιανά – Κάνεβος, επαρχιακής οδού 4
- Κατασκευή νέου οδικού τμήματος Κάτω Ροδάκινο – Άνω Ροδάκινο επαρχιακής οδού 4 (Γέφυρα Ροδακίνου)