Σύσκεψη για την διαχείρηση των στερεών & υγρών αποβλήτων της Κρήτης
- Νέος σχεδιασμός για την διαχείρηση σε βιολογικούς & ΧΥΤΑ
22/4/10
Παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Σύμβουλου της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παυλάκη πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε η πλήρης καταγραφή όλων των αιτημάτων από την πλευρά των Δήμων όσον αφορά τους σχεδιασμούς που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε επίπεδο Κρήτης για τα στερεά και υγρά απόβλητα.
Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης η συνεργάτης του υφυπουργού κα Στέλλα Αλεξοπούλου, η κα Βεργοπούλου και ο κ. Ψαρουδάκης εκ μέρους του Ταμείου Συνοχής, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής κα Κσσωτάκη, κ. Σπηλιωτάκης και κ. Μπαλαντινάκης, Νομάρχες, Αντινομάρχες καθώς και Δήμαρχοι απ όλο το νησί.
Ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τόνισε την σημασία αυτής της σύσκεψης και ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται:
«Ο πρώτος λόγος, ανέφερε ο κ. Καρούντζος, είναι να κάνουμε μια πλήρη και καλή καταγραφή σε επίπεδο αιτημάτων και σε επίπεδο ωριμότητας. Δηλ το αίτημα που υπάρχει για τον κάθε βιολογικό ή για τον κάθε ΧΥΤΑ , ή εξοπλισμό, σε ποια φάση βρίσκεται, εάν έχει εκπονηθεί μελέτη, αν έχει όλες τις εγκρίσεις και με τι χρονικό ορίζοντα μπορούμε να εντάξουμε αυτό το έργο στο οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι μπήκε ένας προβληματισμός από την συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα με την υπουργό την κα Μπιρμπίλη, τον κ. Αρναουτάκη και τον κ. Κουράκη, σε σχέση με τα απορρίμματα και κυρίως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τρεις νομοί για να βρούμε μια λύση ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από ένα μοντέλο το οποίο να μην αντίκειται στις οδηγίες της Κοινότητας που αρχικά προϋποθέτει κάποια στάδια διαλογής και ανακύκλωσης και σε κάποια δεύτερα στάδια μετά μπορούμε να διαλέξουμε οποιεσδήποτε τεχνολογίες.
Έτσι λοιπόν σε αυτό το σκεπτικό, με χρήματα τα οποία θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τις επόμενες ημέρες είτε σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ να εκπονηθεί μια μελέτη κόστους ? οφέλους με κάποια δεδομένα όσον αφορά τα απορρίμματα κυρίως στους τρεις νομούς αλλά και τα υπολείμματα που παράγονται από τα Χανιά έτσι ώστε να πάμε με μια πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη και να βασίζεται σε κάποια δεδομένα και σε κάποια νούμερα.
Δηλ. ποιο είναι το τονάζ, τι υγρασία έχουν τα απορρίμματα της Κρήτης, τι σύστημα λειτουργεί μέχρι τώρα σε κάθε νομό, ποια είναι η αποτύπωση της εικόνας και πως πρέπει να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση διασφαλίζοντας από την μια τους όρους που βάζει η κοινότητα και από την άλλη επιλέγοντας την όποια τεχνολογία.
Μια καταγραφή τέτοια και μια εικόνα θα μας την δώσουν τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής
Προκειμένου να αποφασίσει η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη, μείναμε σύμφωνοι να γίνει αυτή η μελέτη και να συμμετέχουν και ο ΕΣΔΑΚ και η Περιφέρεια και το υπουργείο μέσα στην διαδικασία της αξιολόγησης για να αποτυπώσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα..»
Ο κ. Καρούντζος επεσήμανε ότι έχει επισκεφθεί κυρίως όλες τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για να έχει ιδία άποψη σε ότι αφορά τα απορρίμματα και τόνισε ότι η Κρήτη πρέπει να κλείσει τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα απορρίμματα και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Χρήματα υπάρχουν αρκετά , το θέμα είναι να ιεραρχήσουμε τον χρόνο, τις προτεραιότητες και να μην χρονοτριβήσουμε για να διασφαλίσουμε και να αξιοποιήσουμε τα χρήματα, κατέληξε ο κ. Καρούντζος.
Στην συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Επισκεπτόμαστε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην ένταξη έργων τα οποία είναι ώριμα. Είχαμε δηλώσει πολλές φορές ότι αυτό που θέλομε ως κυβέρνηση είναι να απορροφηθούν πόροι σωστά. Να δοθούν για την ανάπτυξη και όχι μόνο για την απορρόφηση. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε αυτές τις μελέτες οι οποίες μπορούν να αποδώσουν έργα μέσα στον επόμενο χρόνο ή και τον φετινό χρόνο. Σήμερα επισήμως ανακοινώνουμε ότι οι μελέτες ωρίμανσης που θα προτείνει η Περιφέρεια ?στο μέτρο των οικονομικών που έχουμε ? θα μπορέσουμε άμεσα να τις χρηματοδοτήσουμε. Περιμένουμε τις προτάσεις για να δούμε ποια είναι τα έργα αυτά τα οποία μπορούν να ενταχθούν.»
Για ότι αφορά την Κρήτη πρέπει να δούμε τα δυο μεγάλα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει . Είναι τα στερεά και υγρά απόβλητα. Σήμερα έχουμε τους μεγάλους βιολογικούς. Μπαίνουν στο Πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχει συνεργασία με το Ταμείο Συνοχής . Πρέπει να δούμε πως μπορούμε και ποια έργα είναι εκείνα τα οποία θα ενταχθούν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα . Το σημαντικό είναι πως θα μπορέσουμε να φέρουμε προσθετικούς πόρους από το ΥΠΕΡΑ. Στόχος εφικτός, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την κ. Μπιρμπίλη. Η Οι μικροί βιολογικοί οι οποίοι δεν εντάσσονται στο ΥΠΕΡΑ να συζητηθούν οι όροι και το πώς μπορεί να βγει μια προκήρυξη αργότερα ούτως ώστε ένα πακέτο μικρών βιολογικών να μπορούν να ενταχθούν και να μπορούν να δώσουν πραγματικά αυτά τα έργα τα οποία έχει ανάγκη η κάθε περιοχή ούτως ώστε να λύσουμε την επόμενη πενταετία τα έργα των υγρών αποβλήτων στην Κρήτη. Επίσης θα βοηθήσουμε από πλευράς υπουργείου σε ότι αφορά και τα στερεά απόβλητα. Με την συνεργασία όλων μπορούμε να προχωρήσουμε.»
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε:
« Αυτή την στιγμή έχουμε το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Όπως είχαμε δηλώσει και προεκλογικά από το Περιφερειακό Πρόγραμμα δεν αρκεί για να λυθούν τα έργα της Κρήτης. Και για αυτό δύο από τα σημαντικά θέματα τα οποία θέλουμε να επιλύσουμε είναι τα στερεά απόβλητα και επίσης και τα υγρά απόβλητα. Για τον λόγο αυτό κάνουμε αυτήν την συνάντηση. Θα συμμετέχει ο Σύμβουλος της κας Μπιρμπίλη και από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στελέχη ούτως ώστε να συζητήσουμε με τους φορείς της Περιφέρειας.
Οι μελέτες που είναι έτοιμες για βιολογικούς όλες να ενταχθούν και στα Περιφερειακά Προγράμματα αλλά περισσότερο στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλον. Ο στόχος είναι να φέρουμε προσθετικούς πόρους όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για όλη την Ελλάδα γιατί πρωταρχική μας θέση είναι να απορροφήσουμε χρήματα την φετινή χρονιά και το 2011. Θεωρούμε δε ότι με τα ώριμα έργα που μπορούν να ενταχθούν πρέπει να ξεκινήσουμε.
Τα χρήματα από το Πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αειφόρο ανάπτυξη είναι πολλά αλλά οι φορείς δεν είναι έτοιμοι για να υποβάλλουν προτάσεις. Και επειδή κατά την φετινή χρονιά πρέπει να απορροφήσουμε συγκεκριμένους πόρους σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κάθε Περιφέρεια να μπορεί να εντάξει τα ώριμα έργα.
Είναι μια καλή ευκαιρία και συγκυρία η φετινή χρονιά . Εκτιμώ ότι δεν θα χαθούν οι πόροι, αλλά γατί να μην κάνει ο κάθε φορέας το έργο του και να περιμένει την νέα χρονιά. Τα χρήματα ενδεχομένως και με την αναθεώρηση που θα γίνει να πάνε και σε άλλες πηγές.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική σύσκεψη. Κάνουμε μια πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων από πλευράς των Δήμων όσον αφορά τους σχεδιασμούς που πρέπει να υλοποιηθούν σε επίπεδο Κρήτης για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα. Είχαμε ήδη στείλει πρόσκληση και είχαμε ζητήσει από τους Δήμους μέχρι την περασμένη Δευτέρα να είναι σε ηλεκτρονική μορφή καταγεγραμμένα όλα τα αιτήματα και να φαίνεται και ο βαθμός ωριμότητας του κάθε έργου. Καθώς επίσης και τις μέχρι τώρα διαδικασίες που έχει ακολουθήσει κάθε έργο για να ωριμάσει.
Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία. Την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης όσο και την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε λοιπόν δύο σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Άρα και με την συμβολή του υπουργού του κ. Αρναουτάκη, πρέπει να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να εντάξουμε έργα και στα δύο αυτά προγράμματα. Αυτό που θα παίξει ρόλο είναι η ωριμότητα των μελετών και ο σωστός σχεδιασμός του κάθε έργου. Χρήματα υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μια ιστορική συγκυρία για να αποκαταστήσουμε κάποια πράγματα που δεν τιμούν την Κρήτη σε σχέση με τα απορρίμματα κυρίως, αλλά και σε σχέση με τα υγρά απόβλητα τα οποία πρέπει να μπουν σε ένα μεγαλύτερο στάδιο καλύτερης επεξεργασίας διότι η βαριά βιομηχανία της Κρήτης που είναι ο τουρισμός έχει ανάγκη και από τις δύο αυτές παρεμβάσεις.»
Ερ. Το πρόβλημα των απορριμμάτων το έχετε χειριστεί , το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Με την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και με την κατάσταση που διαμορφώνεται είστε αισιόδοξος για επίλυση πριν φτάσουμε σε στάδιο να πληρώνουμε σπασμένα προηγουμένων λαθών?
Απ. Πριν από μια εβδομάδα περίπου έγινε συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη , τον υπουργό κ. Αρναουτάκη , τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη . Υπάρχει αισιοδοξία από αυτήν την συνάντηση. Από σήμερα η Περιφέρεια σε συνεργασία και με τους Συμβούλους της κ. υπουργού θα εκπονήσει μια μελέτη κόστους – οφέλους και μια μελέτη που θα μας καθορίσει και την τεχνολογία στην οποία θα πάμε τουλάχιστον για τους τρεις Νομούς για να μην πω και για τους τέσσερεις. Γιατί αυτήν την στιγμή πολλά υλικά τα οποία ανακυκλώνονται σε επίπεδο μονάδας επεξεργασίας των Χανίων ? εχθές έκανα μια επιτόπια επίσκεψη και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την εκεί όλη διαχείριση ? θα πάμε επομένως σε μια συνολική διαχείριση του όλου προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να πάμε με συγκεκριμένες προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η σημερινή σύσκεψη , δεν είναι ανεξάρτητη από τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Όλα έχουν σχέση μεταξύ τους και για αυτό κρίναμε απαραίτητο και εγώ σαν Περιφέρεια και ο ίδιος ο υπουργός να κάνουμε αυτήν την σύσκεψη για να δούμε ποια πλήρη καταγραφή εικόνας έχουμε αυτήν την στιγμή.