free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Το τέλος του «Κουκούμαβλου» πλήγμα για τη ποιοτική Σαντορίνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το τέλος του «Κουκούμαβλου» πλήγμα για τη ποιοτική Σαντορίνη

Έτσι όπως κατάντησαν το νησί κάποιοι τοπικοί άρχοντες, παράγοντες & θεσμοί, τέτοιες επιχειρήσεις θα αδυνατούν να «στέκονται όρθιες».

Ποιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών στο κλείσιμο των πολυτελών και πασίγνωστων brand names;

Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης

Μετά από 30 χρόνια περιώνυμης γαστρονομικής πορείας κλείνει δυστυχώς  το πασίγνωστο εστιατόριο «Κουκούμαβλος». Ένα από τα δυνατότερα brand names στο χώρο της εστίασης. Την απόφαση πήρε ο Νίκος  Πουλιάσης, ο άνθρωπος που το ίδρυσε και το έφτασε σε σημεία θρυλικά, καθώς από τα τραπέζια του πέρασε σχεδόν όλο το jet-set που επισκέφτηκε το νησί μας. Μια είδηση που αυτή τη στιγμή κάνει το γύρο των ΜΜΕ, πληγώνοντας την αξιοπρέπεια μας ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό!

Το κλείσιμο αυτής της επιχείρησης θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, καθώς μήνες τώρα κραυγάζουμε ότι οι δημοτικές αρχές δεν κάνουν σχεδόν τίποτα να για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι «φραγκάτοι» να επισκέπτονται το νησί. Και επιχειρήσεις εστίασης σαν τον «Κουκούμαβλο»  απευθύνονται σε αυτή την υψηλή πελατεία και ταυτόχρονα είναι και ο «μετρητής αφίξεων» αυτού του συγκεκριμένου target group. Δίχως “Κουκούμαβλους” θα καταντήσουμε νησί β’διαλογής. Το άρθρο δεν επικεντρώνεται στο καθαυτού κλείσιμο του Κουκουμαβλου αλλά κυρίως στη χαμηλή ποιότητα τουριστών που οι τοπικοί θεσμοί ανάγκασαν το νησί μας να έχει. Αυτό αναγνωριζεται από όλες ανεξαιρέτως τις τουριστικές επιχειρήσεις σήμερα.  Ότι χάσαμε τη ποιότητα. Και όσο χάνεις στη ποιότητα, αυτού του είδους οι πολυτελείς επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον βιώσιμες.

Το κλείσιμο του «Κουκούμαβλου» είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που είναι ολοφάνερη και σχετίζεται με την φθίνουσα πορεία του ποιοτικού τουρισμού.

κ.κ. τοπικοί άρχοντες, οι Κινέζοι, οι Ινδοί και άλλες τέτοιες παρόμοιες φθηνές αγορές που κατακλύζουν τη Σαντορίνη, δεν είναι σε καμία περίπτωση το επίπεδο που η Σαντορίνη πρέπει να ανταποκρίνεται. Εσείς την καταντήσατε έτσι κι αν δεν φροντίσετε άμεσα να επανορθώσετε τα λάθη σας, παραιτηθείτε και δώστε τη διαχείριση του νησιού σε ιδιώτες.

Η ιστορία του «Κουκούμαβλου»

Η εφημερίδα επιχειρεί μια ιστορική αναφορά στον «Κουκούμαβλου το Πουλιάση», έτσι για να μας μείνει να θυμόμαστε τις απώλειες που μας κυριεύουν απόρροια των τραγικών διοικήσεων των τελευταίων ετών,  της Σαντορίνης. Ως επιχείρηση άνοιξε στην Οία τον Οκτώβριο του 1989 και έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. Τα ελάχιστα τραπέζια του ήταν περιζήτητα και δυσεύρετα. Η μεγάλη πίεση του κόσμου οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στα Φηρά όπου δημιούργησε μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια ενός όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα στην Καλντέρα, μέχρι που το 2016 ανέβηκε σε άλλο χώρο πάνω στο φρύδι των Φηρών.

Το 2019 τιμήθηκε με έναν ακόμη “Χρυσό Σκούφο” (15/20) και όπως διαβάσαμε “ Η συναρπαστική θέα από τη σάλα και τη βεράντα στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο είναι το μαγικό σκηνικό για τις sui generis δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Νίκου Πουλιάση. Το μαξιμαλιστικό ύφος του συνδυάζει με τολμηρό τρόπο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα κι εδέσματα με πασίγνωστες διεθνείς γεύσεις. Εξαιρετική και η wine list, σε ένα εστιατόριο μείζονα γαστρονομικό προορισμό στη Σαντορίνη”.

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας ανέπτυξε το δικό του γευστικό ιδίωμα. Παράτολμοι και πρωτόγνωροι συνδυασμοί υλικών, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά μέσα από την οπτική της μαγειρικής ήταν τα στοιχεία της μπαρόκ κουζίνας του με πιάτα σαν τις εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου, την πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα, η τα εκπληκτικά σπαγκέτι με ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους.

Έχοντας πάθος για το φουαγκρά, το σέρβιρε με cupcake μαστίχας, κουφέτα, σιρόπι σαντορινιάς μπίρας ή ακόμη με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα. Όσο για τα καταπληκτικά γλυκά του, έφτιαξε ο αθεόφοβος μέχρι τιραμισού με ψητή μελιτζάνα σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου, αλλά και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξιδιού – κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και μπούκοβο για να κάψει πολλές καρδιές. Ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016 μετέφερε στη Σαντορίνη το ..πνεύμα του Κλάους Φώγιερμπαχ ενός εκ των κορυφαίων chef που γνώρισε η Αθήνα… Το είχε ονομάσει «Εγκώμιο στον Κλάους Φώγιερμπαχ και το “Bajazzo”» και όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό Αθηνόραμα για την κίνησή του εκείνη ” Τα πιάτα του είχαν ψυχή, συναίσθημα, μαγεία, ποίηση, θεατρικότητα, σε κέρδιζαν με την αμεσότητά του και παρά την τόλμη τους είχαν καθαρές γεύσεις και μετρημένες αντιστίξεις. Έπαθα την πρώτη φορά που έφαγα φαγητό του Κλάους, έπαθα με την ομορφιά του».

Ελπίζουμε η πορεία του «Κουκούμαβλου» να συνεχιστεί σε κάποιον άλλον προορισμό που οι δήμαρχοι του σέβονται και αγαπούν το τόπο τους.

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή