29/12/09
«Πλάγια» οδό επιβολής υπερβολικών χρεώσεων στους πελάτες τους, όταν λαμβάνουν μετρητά από ΑΤΜ ή καταστήματα μέσω πιστωτικών καρτών, βρήκαν πλέον οι τράπεζες, παρακάμπτοντας την απαγόρευση επιβολής «τσουχτερής» προμήθειας γι? αυτές τις συναλλαγές.
Οι τράπεζες, ως γνωστόν, επέβαλαν στο παρελθόν «τσουχτερές» προμήθειες για κάθε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, πρακτική που κρίθηκε οριστικά ως καταχρηστική από τη Δικαιοσύνη και απαγορεύθηκε με την υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008, όπως σημειώνεται σχετικά και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Δικαιοσύνη είχε κρίνει, ότι είναι καταχρηστική η χρέωση επιπλέον προμήθειας για την ανάληψη μετρητών, η οποία δεν εισπράττεται στην περίπτωση της χρέωσης της κάρτας για αγορές, αφού και στις δύο περιπτώσεις η τράπεζα στην ουσία προσφέρει την ίδια χρηματοδοτική υπηρεσία στους πελάτες της, που είναι αδιανόητο να τιμολογείται με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Οι τράπεζες δεν είχαν συμμορφωθεί στο σύνολό τους με τη δικαστική απόφαση ούτε κατά τους πρώτους μήνες μετά τη δημοσίευση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης, εναντίον της οποίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ατυχώς γι? αυτές, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους και ήταν πλέον υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τη νομολογία και την υπουργική απόφαση.
Παρά ταύτα, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος και να πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να λαμβάνουν άφοβα μετρητά από τις κάρτες τους, καθώς η ανεξάντλητη … κερδοσκοπική δημιουργικότητα των τραπεζών οδήγησε στην επινόηση «πλάγιας» μεθόδου υπερχρέωσης των καταναλωτών, την οποία ήδη εφαρμόζουν αρκετές μεγάλες και μικρότερες τράπεζες.
Έτσι, αντί της χρέωσης πρόσθετης προμήθειας για τις αναλήψεις μετρητών, η οποία πλέον καταργήθηκε, αρκετές τράπεζες διαφοροποιούν το επιτόκιο για τα υπόλοιπα των καρτών που αφορούν αναλήψεις μετρητών, επιβάλλοντας «καπέλο» επιτοκίου σε αυτές τις συναλλαγές, το οποίο ξεπερνά το 1%, ενώ μαζί με τις λοιπές επιβαρύνσεις το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ) ξεπερνά και το 20%, όταν πρόκειται για ανάληψη μετρητών.
Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει στην κάρτα του, για παράδειγμα, 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ αφορούν αγορές και τα 1.000 αναλήψεις μετρητών, η τράπεζα υπολογίζει π.χ. με επιτόκιο 18% τις χρεώσεις για τα 2.000 ευρώ και με 19,5% για τα 1.000, δημιουργώντας μια σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στον κάτοχο της κάρτας, την οποία μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται.
Για τη διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού, το B αποκαλύπτει σήμερα με αναλυτικά στοιχεία (από την Τράπεζα της Ελλάδος) το «πανόραμα» αυτών των «κρυφών» χρεώσεων:
- Η Εθνική Τράπεζα χρεώνει επιτόκιο 16,45% για τις αγορές και 18,95% για τις αναλήψεις μετρητών.
- Στην Alpha τα αντίστοιχα επιτόκια είναι 17% και 18,25%.
- Στην Αγροτική 15,50% και 16,45%.
- Στην CITIBANK 16,70-17,80% για αγορές και 19.95% για αναλήψεις μετρητών.
- Στην HSBC 17,95% για αγορές και 18,95% για αναλήψεις μετρητών.
- Στην MILLENIUM BANK 18,25% για αγορές και 19,50% για αναλήψεις μετρητών.
- Στις κάρτες Diners Club το επιτόκιο για όλες τις συναλλαγές είναι 16,40%-18,40%, ενώ για τις αναλήψεις μετρητών εκτοξεύεται στο 19,75%.
Οι άλλες τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ στην ιστοσελίδα της, εφαρμόζουν ενιαίο επιτόκιο για αγορές και αναλήψεις μετρητών από κάρτες.
«Μαύρη τρύπα» εισοδημάτων
Παρότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ και το Euribor έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα εδώ και πολύ καιρό, το ΣΕΠΠΕ στις πιστωτικές κάρτες παραμένει «καρφωμένο» στα υψηλά επίπεδα που επικρατούσαν πριν τις μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, δηλαδή στο 18-19%, «ροκανίζοντας» όλο και περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), φέτος τα νοικοκυριά διέθεσαν το 21,61% του 13oυ μισθού (δώρο Χριστουγέννων) στην εξόφληση χρεών από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.
Σε σχέση με το 2007, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς τα εισοδήματα έχουν παραμείνει καθηλωμένα, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν αδιατάρακτα την κερδοσκοπία τους στο πλαστικό χρήμα, κατά τρόπο που υποδεικνύει ότι ουσιαστικά η ελεύθερη αγορά έχει πάψει να λειτουργεί αποτελεσματικά (η «χονδρική» τιμή του χρήματος πέφτει κατακόρυφα, αλλά στη λιανική οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές και απελπιστικά … ομοιόμορφες).
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αρχίσει έρευνα για πιθανές καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών στην αγορά λιανικής από το 2006 (!), αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν… μηδενικά.
Και όλα δείχνουν ότι ούτε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Δ. Κυριτσάκης, έχει την παραμικρή διάθεση να θίξει ένα προκλητικό καρτέλ, παρότι οι καταχρηστικές πρακτικές του είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού …
Β.Ν.