free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Αποκατάσταση της αλήθειας για το Λιμεναρχείο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αποκατάσταση της αλήθειας για το Λιμεναρχείο

Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου δίνει την ορθή διάσταση για το βίντεο με τα Μαγιάτικα.

 

6/7/09
Γράφει ο Αυγουστίνος Βενιζέλος
Ρεπορτάζ: Βασίλης Κασιμάτης

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Λιμενάρχη Ρεθύμνου Αντιπλοίαρχου Αντώνη Ορφανού σχετικά με το ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε και το οποίο παρουσίαζε τη σφαγή 2,5 τόνων περίπου Μαγιάτικων στο θαλάσσιο χώρο, λίγα μόνο μέτρα έξω από τη Φορτέτσα Ρεθύμνου.

Μάλιστα το σχετικό βίντεο το οποίο παρουσιάζεται έκτοτε στο AGORATV διαδικτυακά, προβλήθηκε ακολούθως πριν από 10 ημέρες σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές του ANT1 και του ALTER.

  • Το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων βάσει των καταγγελιών που μας έγιναν από τους ανθρώπους που κινηματογράφησαν το εν λόγω βίντεο, έγραψαν για μια μηχανότρατα που διέπραξε «το αδίκημα» ψαρεύοντας μόλις λίγα μέτρα έξω από τη Φορτέτσα και σαφώς κάτω του προβλεπόμενου μιλίου και σε βάθος απαγορευτικά μικρό, για τέτοια σκάφη.
  • Ολιγωρία του Λιμεναρχείου και του ιδίου του Λιμενάρχη σχετικά με τη σφαγή των Μαγιάτικων ήταν το δεύτερο μέρος με το οποίο ασχολήθηκαν τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ αφού οι καταγγελίες των εμπλεκόμενων έκαναν λόγο για απουσία των αρχών.

Ο Αντιπλοίαρχος κ. Ορφανός μας είπε λοιπόν στο γραφείο του, ότι καταρχήν δεν υπάρχει κανένα «αδίκημα» στην ιστορία. Το μεν πλωτό μέσο που αλίευε δεν ήταν μηχανότρατα αλλά γρι-γρι και το δε λιμεναρχείο δεν διακρίθηκε από οκνηρία αλλά από αμεσότητα αντιμετώπισης του συμβάντος.

Πιο αναλυτικά, τα γρι-γρι πανελλαδικά ανήκουν σε διαφορετικό νόμο από τις μηχανότρατες και μπορούν να αλιεύουν σε βάθη αρκετά μικρότερα μιας και ο τρόπος αλίευσης δεν γίνεται με το σύστημα «σκούπα» που πραγματικά διαλύει το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά με “κυκλωτικές κινήσεις” που δεν προκαλούν περιβαλλοντολογικές καταστροφές αλλά ενδεικνυόμενο τρόπο αλιείας. Δεν περιορίζονται επίσης να ψαρεύουν πάνω από το ένα μίλι αλλά κατά το δοκούν.

Συνεπώς δεν υπήρξε τεχνικά καμία λιμενική παράβαση στην όλη ιστορία.

Το κλίμα εκείνες τις ημέρες βέβαια ήταν αρκετά τεταμένο λόγω του γεγονότος ότι επί αρκετές εβδομάδες Χανιώτικες τράτες κυριολεκτικά «σκούπιζαν» το βυθό του Ρεθύμνου και αφού προκάλεσαν πραγματική «αποξήλωση» στην θάλασσά μας, όταν ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο και αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν έμεινε ούτε λέπι μηδέ γόνος, έφυγαν!
Στο διάστημα εκείνο οι καταγγελίες για καταπάτηση των κανόνων αλιείας έπεφταν βροχή στο λιμεναρχείο και τα Μ.Μ.Ε.
Έτσι λοιπόν όταν βγήκε στον «αέρα» το επίμαχο βίντεο με τα Μαγιάτικα, ήρθε σαν κερασάκι στη τούρτα και προκάλεσε την οργή της τοπικής μας κοινωνίας όπου δια των εκπροσώπων και των Μ.Μ.Ε αντέδρασαν βοερά εκείνες τις ημέρες.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί και το δεύτερο σημείο που πραγματεύεται το σημερινό μας ρεπορτάζ.
Η αντίδραση του Λιμεναρχείου που όπως τότε μας καταγγέλθηκε διακρίθηκε από απαθή στάση στο γεγονός, κάθε άλλο παρά απάθεια τελικά υπήρξε!
Ο Λιμενάρχης μας επέδειξε τα σχετικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι το Λιμεναρχείο όταν κλήθηκε να εξετάσει το γεγονός και αναφερόμαστε στη «σφαγή των Μαγιάτικων», αντέδρασε άμεσα!

Απέστειλε το πλωτό μέσο (φουσκωτό)που διαθέτει και το οποίο προσέγγισε το γρι-γρι «ΠΑΥΛΟΣ».
Αφού οι λιμενικοί έλεγξαν το αλίευμα και τα έγγραφα τους σκάφους δεν διαπιστώθηκε ουδεμία παράβαση  και έτσι επέστρεψαν στη βάση τους, αφού είχαν εκτελέσει σωστά το καθήκον τους.

Επομένως η εφημερίδα μας αφότου έλαβε τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις περί της ορθής διάστασης του συμβάντος οφείλει από το δικό της τουλάχιστον βήμα να αποκαταστήσει το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου το οποίο αδίκως συζητήθηκε αρνητικά εκείνες τις ημέρες του Μαΐου από το σύνολο σχεδόν των media για το συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε το γρι-γρι και τα Μαγιάτικα.

Ελλείψεις στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου

Ακολούθως ο Λιμενάρχης κ. Ορφανός με την βοήθεια του Διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας κ. Δασκαλάκη μας έκαναν μια πλήρη ενημέρωση για τις ελλείψεις του τοπικού μας Λιμεναρχείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το κυρίως θέμα που τους στεναχωρεί είναι η κατάργηση του κεφαλαίου Λ.Α. (λιμενικής αστυνομίας) που όπως μας είπαν πρόκειται για το κονδύλι που αφορά βασικότατα σημεία της καθημερινότητας.
Καύσιμα, ανάγκες σέρβις των περιπολικών και πλωτών μέσων και άλλα τέτοια σοβαρά ζητήματα καλούνται να επιλύσουν καθημερινά οι ανώτεροι αξιωματικοί του τοπικού λιμεναρχείου καθιστώντας αρκετές φορές πολύ δύσκολο το έργο τους μιας και δεν έχουν πλέον τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα έχει να κάνει με την σημαντική έλλειψη προσωπικού στην οργανική σύνθεση του λιμεναρχείου.
Ενώ προβλέπεται από το ΥΕΝ, το λιμεναρχείο Ρεθύμνου να έχει 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την σωστή λειτουργία του εντούτοις αυτή τη στιγμή υστερεί αριθμητικά αφού ο πραγματικός αριθμός είναι 24.
Εικοσιτέσσερις λιμενικοί επιβαρύνονται την εργασία σαράντα ατόμων, πράγμα που πολλές φορές δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα τους. Τις περισσότερες στιγμές οι ίδιοι υπερβαίνουν τον ευατό τους για να φέρουν εις πέρας τις υποθέσεις, πράγμα που και η εφημερίδα μας έχει θίξει στο παρελθόν εγκωμιάζοντας το έργο του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου αλλά και την αποτελεσματικότητά του.

Όσον αφορά το έργο, θα δώσουμε στη δημοσιότητα και ένα νούμερο που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που τελευταίως ακούγονται περί “οκνηρίας” του λιμεναρχείου όσων αφορά την αλιεία.
Δέκα παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αντίστοιχους ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία το Μάιο και τον Ιούνιο και αφορούσαν την παράνομη αλιεία. Εννέα ήταν αλιευτικά σκάφη και μια παράβαση αφορούσε μηχανότρατα που αλίευε παράνομα στα νερά του Ρεθύμνου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω δε μπορούμε παρά να συγχαρούμε για μια ακόμα φορά τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου για το  έργο τους και τη σωστή αλλά και άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων παρά τις αντίξοες ορισμένες φορές συνθήκες εργασίας.

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή