ΑΡΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
15/3/10
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ.
Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναγνώρισε την ανάγκη για την άρση της απομόνωσης της ορεινής και υπαίθριας Κρήτης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.
Ο κ. Υφυπουργός, περιοριζόμενος σε απάντηση μίας παραγράφου, γενικόλογα και αόριστα αναφέρει ότι « η διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος επανεξετάζεται και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση του με αυξημένο προϋπολογισμό.»
Η Βουλευτής κ. Κεφαλογιάννη μετά την απάντηση που έλαβε δηλώνει τα εξής:
«Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την υλοποίηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, ο σχεδιασμός του οποίου είχε ολοκληρωθεί και είχαν ήδη δεσμευθεί 60.000.000 ευρώ για την Ά φάση εφαρμογής του.
Δεν γίνεται κατανοητός ο λόγος της καθυστέρησης και δεν δικαιολογείται η αιτία μη εφαρμογής μια επιστημονικής μελέτης, η οποία προσδιορίζει επακριβώς τις δράσεις και τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να αλλάξουν τα δυσμενή δεδομένα των ορεινών περιοχών της Κρήτης.
Αποδεικνύεται, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τις θετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, θέλει να τις υποβαθμίσει και να μην τις προωθήσει έγκαιρα, ακόμα και όταν πρόκειται για καθαρά αναπτυξιακές διαδικασίες, που θα συμβάλουν στην γενικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία και έχει ακόμα πιο δυσάρεστες επιπτώσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης αποτέλεσε προτεραιότητα για την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία προώθησε την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος αντίστοιχου με αυτό που ακολουθήθηκε στην Πίνδο, το οποίο μέσω της Περιφέρεια Κρήτης ανατέθηκε και εκπονήθηκε από την Εταιρεία Αναπτυξιακών Μελετών (ΕΤΑΜ) και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί.
Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε το 2009 και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ το τότε Υπουργείο Οικονομίας ? Οικονομικών ανακοίνωσε την υλοποίηση του μέσα από τα τομεακά προγράμματά του με χρηματοδότηση ύψους 60.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της Α? Φάσης του σχεδιασμού.
Μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων της Κρήτης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με βασικό στόχο την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Το σχέδιο αυτό στόχευε μέσα από επιτυχημένες παρεμβάσεις και πρακτικές να επεκταθεί σε δεύτερη φάση και σε άλλες περιοχές που υστερούν σε υποδομές και ανάπτυξη.
Πρόκειται λοιπόν για ένα πρόγραμμα έτοιμο προς υλοποίηση, με εγκεκριμένους πόρους.
Η καθυστέρηση που διαπιστώνεται είναι απολύτως αδικαιολόγητη και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή του σχεδιασμού ανάπτυξης των ορεινών όγκων της Κρήτης.»