Γιάννης Πλακιωτάκης. (Βουλευτής Λασιθίου): «Καταδικαστική για την κοινωνία μας η απόφαση του ΣτΕ στη Μονή Τοπλού»
- Ο Βουλευτής αναλύει τους λόγους σε μια συνέντευξη που αποχαρακτηρίζει αλλά και σκιαγραφεί τον τρόπο λειτουργίας των περιβαλλοντικών ενώσεων
7/12/10
Απαράδεκτη και άνευ λογικής χαρακτήρισε ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία FM 102.7, την πρακτική συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ομάδων που δρουν κατά της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, καταστρέφοντας κάθε επενδυτικό πυρήνα και στρέφοντας ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές σε άλλες πιο ανταγωνιστικές αγορές.
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το ζητούμενο σε τούτη τη χώρα. Θέλουμε να παραμείνουμε μια χώρα που διαρκώς δανείζεται ή να αποκρυπτογραφήσουμε τον αναμφισβήτητο πλούτο μας με σκοπό την χρήση του σε ποικίλες μορφές ανάπτυξης κόντρα στην τροχοπέδη που έχει επιβληθεί το τελευταίο καιρό. Με απλά λόγια, αν ξεφυτρώνουν διαρκώς αγκάθια σε κάθε μορφής αναπτυξιακή επένδυση που τόσο ανάγκη έχει η τοπική οικονομία μας και εμείς γινόμαστε απλοί θεατές στο θέατρο του παραλόγου, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.»
Ερωτηθείς ο βουλευτής για τον αν τελικά κάποιοι κάνοντας χρήση ενός απαρχαιωμένου συντάγματος καταφέρνουν τέτοια πλήγματα στην Ελληνική κοινωνία, εξυπηρετώντας εμμέσως πλην σαφώς αλλότρια - ξένα συμφέροντα, απάντησε:
«Είναι γνωστό και το έχουμε εκφράσει ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι νόμοι μας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.
Ο νομοθέτης θέσπισε, αλλά θέσπισε πριν πολλά χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί νόμοι σήμερα να πηγαίνουν ενάντια στο κοινό συμφέρον. Εν κατακλείδι θεωρώ ότι αυτό που έγινε στην περιφέρειά μου (νομός Λασιθίου) στο Κάβο Σίδερο με την απόφαση του ΣτΕ κατά της Minoan Group είναι κάτι που αφενός πλήττει την τοπική οικονομία σε αφάνταστο βαθμό, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τη χώρα μας σε επενδυτικό σκοταδιμό και τουριστικό μεσαίωνα, αφού πλέον οι διεθνείς αλλά και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι θα στραφούν σε άλλες αγορές πιο ανταγωνιστικές από την δική μας και σαφέστατα πιο ευέλικτες.
Το βέβαιο είναι ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα ξένα ανταγωνιστικά συμφέροντα εις βάρος της τουριστικής και όχι μόνο οικονομίας μας. Βλέπετε, το
Κάβο Σίδερο (Μονή Τοπλού) είναι τόπος που εκτός μιας βιοποικιλότητας δεν προσφέρεται για κάτι άλλο, ενώ ταυτόχρονα και η τοπική κοινωνία εκεί, νοσεί οικονομικά.
Επομένως μια ήπιας μορφής επένδυση σε 25.000 στρέμματα - 7.000 κλινών θα προκαλούσε εργασιακό οργασμό και θα έδινε πολλές δυνατότητες στην περιοχή
που σχετίζονται με τον επαναπατρισμό των συντοπιτών μου, και την έξοδο των κατοίκων από την οικονομική εξαθλίωση ».
Στην ερώτηση για το τι τελικά πρέπει να γίνει ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι:
«το πρώτο με το οποίο θα πρέπει ασχοληθούμε είναι το πόσο σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε σοβαρά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ακολούθως τον άμεσο σχεδιασμό του χωροταξικού στην χώρα και κατά περιφέρεια.»
Τέλος ο βουλευτής της Ν.Δ. κλήθηκε να σχολιάσει το στίγμα των υπηρεσιών που παρέχει το συγκρότημα Costa Navarino του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Η «Κρητική ΦΩΝΗ», έλαβε δια στόματος του Γ.Γ. του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» κ. Αριστείδη Παπαδάκη, την θέση των περιβαλλοντολόγων, αφού ο ίδιος χαρακτήρισε ως «περιβαλλοντικό εξάμβλωμα» το εν λόγω project, θεωρώντας ότι αν είχαν περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους θα είχαν πιέσει ανάλογα το ΣτΕ με σκοπό και εκεί να είχε εκδώσει παρόμοια καταδικαστική απόφαση που στην ουσία θα τερμάτιζε την λειτουργία του. Θυμίζουμε ότι το Costa Navarino αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή της Πελοποννήσου όπου κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως «επίγειο Παράδεισο».
Ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας αρκέστηκε στο να χαμογελάσει διακριτικά λέγοντας: «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και κάποτε θα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει ήπιας μορφής ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η Νέα Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Καραμανλή είχε παρέμβει νομοθετικά στην επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των επενδύσεων και τέτοιων project, αντιλαμβανόμενοι τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν κι αν θέλετε ως ένα πρωίμιο του fastrack.».