Εβδομάδα μητρικού θηλασμού από σήμερα
- Αλλη μια ακόμα αρνητική πρωτιά για την χώρα μας αφού οι Ελληνίδες μητέρες δεν θηλάζουν πλέον τα παιδιά τους, είτε γιατί αρνούνται να κόψουν το κάπνισμα, είτε ακόμα και γιατί … βαριούνται!
2/11/09
Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες, ενώ μετά την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών ο θηλασμός συνεχίζεται ανάλογα με τη ζήτηση του βρέφους μέχρι τουλάχιστον την συμπλήρωση του πρώτου έτους.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα το 90% των νέων μητέρων δεν θηλάζουν τα παιδιά τους και αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει καθώς το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή για το έμβρυο ενώ έχει πολλά οφέλη και για την ίδια την μητέρα.
Tο μητρικό γάλα εξάλλου:
1) Είναι μοναδικό σε σύσταση και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει ιδανικά τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του βρέφους.
2) Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών χωρίς να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι εύπεπτες με αποτέλεσμα να μειώνονται ανεπιθύμητες εκδηλώσεις όπως: κολικοί, αλλεργίες κ.α.
3) Συμβάλει στην άμυνα του βρέφους κατά των λοιμώξεων, αφού περιέχει ανοσολογικούς παράγοντες και αντισώματα.
4) Περιέχει λακτόζη που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου
5) Περιέχει αυξητικούς παράγοντες όπως την ταυρίνη και τον ειδικό αυξητικό παράγοντα
6) Περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου με τέτοια όμως βιοδιαθεσιμότητα ώστε τα βρέφη που θηλάζουν δεν απαιτούν συμπληρώματα σιδήρου
7) Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Β, C, A, E, και μετάλλων με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα.
8) Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πνευμονίας, ωτίτιδας, διάρροιας, διαβήτη τύπου Ι, κ.α
Επιπλέον ο θηλασμός προσφέρει πλεονεκτήματα στη μητέρα διότι:
- Μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση
- Βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση
- Συμβάλλει στην γρηγορότερη και ευκολότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης
- Προλαμβάνει πιθανότατα την οστεοπόρωση
Ακόμα:
- Έχει μηδενικό κόστος
- Δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία ή αποστείρωση και το γάλα είναι πάντα φρέσκο και στη σωστή θερμοκρασία