free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

ΕΛ.ΤΑ. Έρευνα στο τρόπο … (δυσ)λειτουργίας!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

ΕΛ.ΤΑ. Έρευνα στο
τρόπο …
(δυσ)λειτουργίας!

Σε μια εξωφρενική και εντελώς παράλογη διαπίστωση κατέληξε η «Ρ.Α.» μετά από έρευνα που διενεργήσαμε προ ημερών. Η έρευνα είχε να κάνει με ένα κομμάτι του τρόπου λειτουργίας των ΕΛ.ΤΑ στο Ρέθυμνο και το έναυσμα δόθηκε από μια σειρά καταγγελιών και παραπόνων που δέχθηκε η εφημερίδα μας από Ρεθυμνιώτες συμπολίτες μας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Κασιμάτης
Γράφει η Ελπίδα Δημακοπούλου

Οι καταγγελίες αναφέρονταν στην ανεπαρκή εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. καθώς ο διανομέας δεν επισκέπτεται καθημερινά τα σπίτια τους τα οποία βρίσκονται μόλις λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης.

Αποτέλεσμα αυτής της αργοπορίας του υπαλλήλου του Ταχυδρομείου είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, να μην παραλαμβάνουν καθημερινά τον ημερήσιο Τύπο στον οποίο όμως πληρώνουν τη συνδρομή κανονικά για να διαβάζουν τα «μπαγιάτικα» νέα από τις τοπικές εφημερίδες. Βέβαια οι ημερήσιες εφημερίδες δεν ενημερώνουν τους συνδρομητές με αποτέλεσμα να υπόσχονται καθημερινή ενημέρωση όταν αυτή ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και καλά για τις Αθηναϊκές εφημερίδες που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά οι τοπικές που το γνωρίζουν; Γιατί σιωπούν χωρίς να πιέζουν προς την λήψη μέτρων;
Η αλληλογραφία αποτελεί επίσης πρόβλημα μιας και τέσσερα (4) μόνο χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως τα Μισσίρια δεν φθάνει το “γράμμα” στην ώρα του.
Επίσης η δυσλειτουργία αυτή επηρεάζει και τις υποχρεώσεις τους λόγω της καθυστέρησης αυτής της αλληλογραφίας τους και αναφερόμαστε σε πάμπολες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προάστια όπως αυτό των Μισσιρίων.

Επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο του Ταχυδρομείου κ. Ταζεδάκη προκειμένου να μάθουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Ο κ. Ταζεδάκης ήταν πραγματικά διαφωτιστικός. Σύμφωνα λοιπόν με τον Προϊστάμενο υπάρχουν δύο κατηγορίες περιοχών στο Νομό, οι αστικές και οι αγροτικές. Βάση αυτού του διαχωρισμού, οι ταχυδρόμοι επισκέπτονται τις αστικές περιοχές καθημερινά ενώ τις αγροτικές 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Αυτό βέβαια είναι η γραμμή που τους έχει δοθεί από τα Κεντρικά των ΕΛ.ΤΑ. και την οποία ακολουθούν.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι πολίτες του Ρεθύμνου ενώ τυπικά θεωρούνται ίσοι και πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα κάποιοι έχουν την «ατυχία» όπως τελικά διαπιστώνεται να ζουν λίγο πιο έξω από τα στενά όριά του κέντρου.
Και είναι ατυχία από τη στιγμή που από κάτι τέτοιες καταστάσεις η ίδια η Πολιτεία τους κάνει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας ενώ στην ουσία τάσσονται με αυτό που προστάζει η μεγάλη ιδέα της Αποκέντρωσης που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αυτής της άμοιρης χώρας κάνουν λόγο και πολλά υπόσχονται σχετικά με την αποσυμφόρηση των πόλεων.

Πραγματικά είναι λυπηρό και άδικο να διαπιστώνει κανείς ότι απολαμβάνει διαφορετική μεταχείριση από το Κράτος και ειδικότερα από τη στιγμή που όντας κάτοικοι των προαστίων βοηθούν και συνεισφέρουν στην Αποκέντρωση!
Πως γίνεται το κράτος να ζητάει αποκέντρωση όταν δίνει τα προνόμια μόνο σε όσους κατοικούν γύρω από τις λεωφόρους των πόλεων? Όταν κάνει αδύνατη την καθημερινή εξυπηρέτηση του φορολογούμενου κατά τα άλλα κατοίκου της «αγροτικής περιοχής» και τον σπρώχνει τελικά να παραμένει στο λεγόμενο κέντρο, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ίσης μεταχείρισης.

Το οξύμωρο είναι ότι από το ρεπορτάζ που διενεργήσαμε σχετικώς ανακαλύψαμε ότι οι κάτοικοι πάρα πολλών ακόμα και απομακρυσμένων χωριών του Νομού, λαμβάνουν καθημερινά την αλληλογραφία τους και τον ημερήσιο Τύπο “φρέσκο”.

Άρα το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι το ποιος τελικά αποφασίζει ποια είναι αγροτική περιοχή και με ποια κριτήρια. Το 2ο ερώτημα που ακολούθως προκύπτει σχετικό με το μορφωτικό επίπεδο αυτού που παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις.
Την μομφή την θέτουμε διότι εμάς μας φαίνεται εντελώς ανορθόδοξο, περιοχές όπως απομακρυσμένα χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου ή της Νότιας πλευράς του Νομού Ρεθύμνου να έχουν καθημερινή αποστολή από τα ΕΛ.ΤΑ και τα προάστια της πόλης του Ρεθύμνου να παραμένουν στον έμμεσο σκοταδισμό! Εσάς;

Το τελευταίο και βασικότερο ερώτημα είναι το γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προάγει μέτρα προς ενθάρρυνση της αποκέντρωσης και αντ αυτού σαν να το κάνει επίτηδες, προωθεί συντεταγμένες που σπρώχνουν τους πολίτες να στριμώχνονται στο αμιγώς αστικά κέντρα.
Με μια γρήγορη έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη προωθούν με πράξεις την αποκέντρωση (βλέπε http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=29605).
Εμείς εδώ γιατί πρέπει να μένουμε διαρκώς πίσω;
Πράξεις κ.κ. ιθύνοντες!
Καλούμε τους αρμοδίους να πράξουν το αυτονόητο.
Αναμένουμε και σας ευχαριστούμε.


Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή