Ερώτηση Όλγας σχετικά με την Κρητική Διατροφή - Κρητικά Προϊόντα
- “Είναι γνωστό, ότι από την διεθνή επιστημονική κοινότητα αναζητείται ιδανική δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών”.
29/7/10
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο την ανάγκη στήριξης, προβολής και προώθησης της Κρητικής Διατροφής και των Κρητικών προϊόντων.
Η ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη έγινε με αφορμή την απαξιωτική δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγελίας Μπατζελή ότι «η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο της μεσογειακής διατροφής που προωθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες της μεσογείου», γεγονός, που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις.
Η ερώτηση απευθύνεται στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία η Βουλευτής Ρεθύμνου και Υπεύθυνη Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι,στο πλαίσιο αναζήτησης της ιδανική δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, από την διεθνή επιστημονική κοινότητα προκρίνεται ως άριστη η Κρητική Διατροφή.
Συγκεκριμένα η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρει στην ερώτηση της ότι «σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, η παραδοσιακή Κρητική διατροφή συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, η οποία άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε, ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν συγκριτικά ο μακροβιότερος.
Χαρακτηριστικό, ήταν το γεγονός, ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες!
Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους, η οποία είναι απλή και περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα.
Σε κάθε περίπτωση η Κρητική Διατροφή ανήκει στη Μεσογειακή Διατροφή αλλά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Μεσογείου.»
Ακολούθως η Βουλευτής Ρεθύμνου αναφέρει προς την Υπουργό ότι «σε πρόσφατες δηλώσεις σας είπατε ότι «η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο της μεσογειακής διατροφής που προωθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες της μεσογείου», γεγονός, που έχει προκαλέσει σάλο στην Κρήτη, καθώς διαφοροποιεί την προσπάθεια των τοπικών φορέων από τη γενικότερη προσπάθεια, που καταβάλλεται από τη χώρα μας και τις άλλες Μεσογειακές χώρες για την προβολή και προώθηση υγιεινών προτύπων διατροφής.
Η δήλωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους αυτής της επίθεσης κατά της προβολής και προώθησης της Κρητικής Διατροφής και των προϊόντων της Κρήτης.»
Κατόπιν των παραπάνω η κ. Κεφαλογιάννη ερωτά την υπουργό:
- Τι προτίθεται να κάνει για την προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και των Κρητικών προϊόντων;
- Γιατί διαφοροποιεί την προσπάθεια των φορέων της Κρήτης από τη γενικότερη προσπάθεια προβολής και προώθησης των Μεσογειακών προτύπων διατροφής;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός και η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση υγιεινών προτύπων διατροφής στη χώρα μας;
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: Κρητική Διατροφή ? Κρητικά Προϊόντα
Είναι γνωστό, ότι από την διεθνή επιστημονική κοινότητα αναζητείται ιδανική δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, η παραδοσιακή Κρητική διατροφή συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, η οποία άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε, ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν συγκριτικά ο μακροβιότερος.
Χαρακτηριστικό, ήταν το γεγονός, ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες!
Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους, η οποία είναι απλή και περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα.
Σε κάθε περίπτωση η Κρητική Διατροφή ανήκει στη Μεσογειακή Διατροφή αλλά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Μεσογείου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είπατε ότι «η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο της μεσογειακής διατροφής που προωθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες της μεσογείου», γεγονός, που έχει προκαλέσει σάλο στην Κρήτη, καθώς διαφοροποιεί την προσπάθεια των τοπικών φορέων από τη γενικότερη προσπάθεια, που καταβάλλεται από τη χώρα μας και τις άλλες Μεσογειακές χώρες για την προβολή και προώθηση υγιεινών προτύπων διατροφής.
Η δήλωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους αυτής της επίθεσης κατά της προβολής και προώθησης της Κρητικής Διατροφής και των προϊόντων της Κρήτης.
Κατόπιν των παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- Τι προτίθεται να κάνει για την προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και των Κρητικών προϊόντων;
- Γιατί διαφοροποιεί την προσπάθεια των φορέων της Κρήτης από τη γενικότερη προσπάθεια προβολής και προώθησης των Μεσογειακών προτύπων διατροφής;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός και η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση υγιεινών προτύπων διατροφής στη χώρα μας;
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ