ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
3/3/10
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας;
Η 6 Μαρτίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας και έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις ανάγκες των ατόμων με δυσκολίες στο λόγο, την ομιλία, την φωνή και την επικοινωνία και το ρόλο του λογοπεδικού.
Στα πλαίσια της Ημέρας αυτής πραγματοποιούνται διαφορετικές δράσεις (επιστημονικές ημερίδες, ομιλίες, ανιχνεύσεις σε Κ.Ψ.Υ. ή κινητές μονάδες, ενημερώσεις της κοινότητας κ.α.) από λογοπεδικούς σε όλη την Ελλάδα.
Ο ρόλος του λογοπεδικού
Ο λογοπεδικός ή λογοθεραπευτής ή λογοπαθολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τις διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες. Μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητές του είναι η πρόληψη αυτών των διαταραχών, που πραγματοποιείται μέσω πολλών και ποικίλων δράσεων.
Σε τι δραστηριοποιείται ο λογοπεδικός;
Ο λογοπεδικός δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς των διαταραχών του προφορικού και γραπτού λόγου, της επικοινωνίας, της φωνής, της ομιλίας. Επίσης παρεμβαίνει σε λειτουργίες που σχετίζονται με την ομιλία, όπως είναι η μάσηση, η κατάποση και η ακοή.
Ο ρόλος του λογοπεδικού επεκτείνεται
στην αξιολόγηση και διάγνωση
στη θεραπεία και αποκατάσταση
στην έρευνα και
στην επιστημονική μελέτη των διαταραχών επικοινωνίας
Ο λογοπεδικός πραγματοποιεί το έργο του:
- μετέχοντας ως αναπόσπαστο μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας που συμπεριλαμβάνει γιατρούς, θεραπευτές άλλων ειδικοτήτων, εκπαιδευτικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς
- συμβουλεύοντας γονείς για την προώθηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα στη καθημερινή ζωή
- ενημερώνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί
- παρεμβαίνοντας θεραπευτικά, χρησιμοποιώντας εκλεκτικά τις μεθόδους και στρατηγικές του
- ελέγχοντας την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης
ενημερώνοντας το κοινό για θέματα της αρμοδιότητας του (π.χ. για την φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου, για τη διγλωσσία, κ.ά)
Η πλευρα του γονιου:
Η ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετά τους γονείς και, εάν παρατηρήσουν κάποια δυσκολία στο παιδί τους, γρήγορα αρχίζουν να διερευνούν τι πρέπει να κάνουν. Ο γονιός θα πρέπει να έχει υπόη του πόσο σημαντική είναι η δικιά του συμβολή στην πρόληψη, έτσι ώστε να τη διεκδικήσει. Είναι, συνεπώς, αυτός είναι που θα μάθει, θα ρωτήσει, θα συγκρίνει και θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος να ακολουθήσει, σε συνεργασία με τους ειδικούς που θα εμπιστευτεί. Ο γονιός θα πρέπει να έχει υπόψη του πόσο σημαντική είναι η δικιά του συμβολή στην πρόληψη, έτσι ώστε να την διεκδικήσει.
Στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ημέρας Λογοθεραπείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών ? Λογοθεραπευτών πραγματοποιεί 2ήμερο εκδηλώσεων υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου, που με πολύ ευαισθησία σε θέματα ψυχικής υγείας και πρόληψης στηρίζει τις παρακάτω δράσεις:
Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 και ώρα 9.00 - 16.00 θα γίνουν στο Κέντρο Νέων ανιχνεύσεις σε δυσκολίες λόγου και επικοινωνίας σε παιδιά από έμπειρους λογοπεδικούς, μέλη του Συλλόγου. Ο λογοπεδικός που θα δει το παιδί, θα απαντήσει σε ερωτήματα που πιθανόν να προκύψουν. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια δυσκολία, ο λογοπεδικός θα κατευθύνει τους γονείς στον αρμόδιο δημόσιο φορέα για περαιτέρω αξιολόγηση.
Την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα 9.30 π.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα από Λογοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες με θέμα «Διαταραχές Λόγου, Επικοινωνίας και Φωνής». Η Ημερίδα χωρίζεται σε δύο υποενότητες. Στο πρώτο μέρος θα συζητηθούν θέματα διαταραχών λόγου και επικοινωνίας σε παιδιά και απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε διαταραχές φωνής που αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες φωνής (εκπαιδευτικούς, γυμναστές, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ιερείς), αλλά και όσους αντιμετωπίζουν δυσφωνίες εξαιτίας παθολογιών.