Μας άλλαξε τα φώτα και πάλι η ΔΕΗ!
- Πάνω από 30% οι ανατιμήσεις στην τριετία λόγω Μνημονίου κι απελευθέρωσης
8/10/10
Το ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι εδώ, πλέον, και τα νοικοκυριά κάνουν τα κουμάντα τους με νέα δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Μια γεύση από την πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σε βάθος τριετίας αναμένεται να εκτοξευτούν με ανατιμήσεις πάνω από 30% στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας για «εξορθολογισμό» και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να «διευκολυνθεί» η είσοδος των ιδιωτών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες στο 4μηνο και που δεν θα υπαχθούν λόγο εισοδηματικής κατάστασης στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να επιβαρύνονται κατά 13,7% (γράφαμε 13%), δηλαδή κατά 30 ευρώ τον χρόνο (είχαμε υπολογίσει περί τα 35 ευρώ) κατά μέσο όρο.
Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (περίπου 2 εκατ. καταναλωτές που κινούνται μεταξύ 800 και 1.600 κιλοβατωρών) θα επιβαρυνθεί κατά 2,6% – 2,7% (γράφαμε 2,5%) από τη νέα χρονιά.
Η αύξηση για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες θα είναι 1,6% (γράφαμε 1,5%), ενώ για τα πλουσιότερα νοικοκυριά που καίνε και περισσότερο ρεύμα, θα υπάρχουν μειώσεις στους λογαριασμούς.
Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά 5% στην χαμηλή τάση και κατά 7% στην μέση τάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανακοινώθηκε το δεύτερο σκέλος των αυξήσεων που θα ισχύουν από το 2012 και το οποίο θα είναι περίπου 17% για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις και περίπου 4,5% για τα νοικοκυρά που καίνε από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες.
Στον αντίποδα, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
Περίπου 1,2 εκατομμύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20% μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου.
Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.
Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.
Τα ποσοστά των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο 2011 ουσιαστικά αφορούν σε εκτιμήσεις, καθώς ως σημεία αναφοράς είναι γενικές κι αόριστες μέσες χρεώσεις λογαριασμών για 1.000 kWh κατανάλωσης. Από αυτά τα στοιχεία δεν προκύπτει πλήρης και σαφής ανάλυση των χρεώσεων, δηλαδή τιμή ανά κιλοβατώρα, πάγιο, χαμηλή - μέση τάση, μονοφασικό - τριφασικό κλιμακωτή χρέωση κ.λπ. οπότε και τα ποσοστά των αυξήσεων – όπως και των μειώσεων - δεν είναι απόλυτα και δεν αφορούν συνολικά τους καταναλωτές. Παράλληλα και οι κατηγορίες των καταναλώσεων είναι διαφορετικές από τις ισχύουσες.
Δηλώσεις Καρατζαφέρη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αδιανόητη χαρακτήρισε την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην πιθανή αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Γ. Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας να γίνονται τέτοιες αυξήσεις και πρότεινε η κατανάλωση μέχρι εκατό κιλοβάτ να είναι δωρεάν, ώστε να εξυπηρετήσουν, όπως είπε, τον αδύναμο πολίτη, εκείνον που μένει σε ένα δυάρι.
Απο κει και πάνω, ας υπάρχει τιμολόγηση που θα αυξάνεται αναλογικά, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να βρούμε τους τρόπους για να κάνουμε κοινωνική πολιτική, “χωρίς να αρμέγουμε πάντα τους οικονομικά αδύναμους“.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την προαναφερθείσα «μεθοδολογία» η μεγαλύτερη αύξηση κατά 13,7% που αφορά την κατηγορία οικιακής κατανάλωσης 0-800 κιλοβατώρες προκύπτει από τη διαφορά σημερινής τιμής 98,6 ευρώ και νέας τιμής 112,11 ευρώ.
Ενδεικτικό της «συσκότισης» ως προς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι το εξής παράδειγμα: με βάση το υφιστάμενο τιμολόγιο οι χρεώσεις για κατανάλωση 800 kWh είναι 67,079 ευρώ (3,08 ευρώ πάγιο, 0,07169 ευρώ/κιλοβατώρα για μονοφασικό και ΦΠΑ 11%), δηλαδή πρόκειται για την ανώτερη τιμή (για 800 kWh) στην κατηγορία 0-800 kWh, που -αν και δεν μπορεί να γίνει αναγωγή-υπολείπεται σημαντικά τόσο του μέσου υφιστάμενου που παρουσιάζεται όσο και του νέου τρόπου τιμολόγησης.
Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων και των μειώσεων θα είναι περίπου αυτά, καθώς και ότι οι εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερες, παραπέμποντας στην τελική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία αυτά προβλέπονται αυξήσεις έως 13,7% στις μικρές οικιακές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, που σύμφωνα με το υπουργείο αφορούν ουσιαστικά τις άδικα χαμηλές χρεώσεις υψηλών εισοδημάτων (δηλαδή εξοχικά, δεύτερες κατοικίες, εύποροι που μένουν μόνοι τους κ.ά.) ενώ η πλειοψηφία των χαμηλών εισοδημάτων σε αυτές τις καταναλώσεις μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο που προβλέπει μειώσεις 10% για τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο και 20% για ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία κ.ά.), από το οποίο εκτιμάται ότι μπορούν να ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο καταναλωτές.
Οι μεσαίες καταναλώσεις εμφανίζουν αυξήσεις 2,6% έως 1,6%, ενώ οι μεγάλες καταναλώσεις, αντίθετα, εμφανίζουν μειώσεις 4,4% (για 2.001-3.000 κιλοβατώρες) και 13,8% (για 3.001 και άνω).
Αυξήσεις προβλέπονται και στα αγροτικά τιμολόγια από 5% έως 7% καθώς και σε κάποια βιομηχανικά (6,1%-8,7%). Αντίθετα μεγάλες είναι οι μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια που φτάνουν έως 18,4% αλλά και σε βιομηχανικά που φτάνουν έως 13,5%.
Σύμφωνα με το υπουργείο αναμένονται μειώσεις: 7% στον λογαριασμό κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες και 5%-18% για 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις.
Εξορθολογισμός
Το σκεπτικό της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων είναι η εξομάλυνσή τους προκειμένου να αρθούν στρεβλώσεις που δημιουργούσαν προβλήματα στην αγορά, δηλαδή δεν αντανακλούσαν και το πραγματικό κόστος προμήθειας με ηλεκτρική ενέργεια σε βάρος της ΔΕΗ και δεν ήταν σε κάποιες περιπτώσεις κοινωνικά δίκαια (σταυροειδείς επιδοτήσεις).
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο στο πλαίσιο αυτού του “εξορθολογισμού” τα τιμολόγια (κατηγορίες) μειώθηκαν σε 9 από 33 που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι υπολογιζόταν από τα 33 μόνο τα 3 ήταν κερδοφόρα, ενώ κυρίως τα εμπορικά και τα βιομηχανικά ήταν πολύ ακριβά κι έπρεπε να “διορθωθούν”.
Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε από τα 9 τιμολόγια ποια είναι κερδοφόρα και κατά πόσο, όπως ποτέ δεν έγινε αντίστοιχη αναφορά για τα 30 τιμολόγια που συγχωνεύτηκαν.
Εκτιμάται ότι έγινε μια προσπάθεια για μικρή εξομάλυνση της τιμολογιακής πολιτικής σε πιο ήπιους τόνους λόγω των υπολοίπων επιθέσεων στα εισοδήματα των πολιτών αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ότι τα χειρότερα έπονται έως το 2013, όπως άλλωστε έχει “παραγγείλει” και η τρόικα.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός ανέφερε χθες ότι η αναδιάρθρωση τιμολογίων δεν θα επηρεάσει τα έσοδα της ΔΕΗ, θα είναι ?μηδενικού αποτελέσματος? για την επιχείρηση καθώς θα εισπράττει τα ίδια, ενώ από το κοινωνικό τιμολόγιο η μείωση των εσόδων της ΔΕΗ εκτίμησε ότι θα ανέλθει σε 100-120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί από την κυβέρνηση για αυτό το ποσό γιατί συνιστά παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφελείας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ το 2009 κατετάγη στην πρώτη θέση των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων.
Απελευθέρωση
Στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή των σχετικών οδηγιών και υπό τις πιέσεις της τρόικας την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εισήγηση για τον διαχωρισμό των δικτύων, που προβλέπει το ?σπάσιμο? της ΔΕΗ σε δύο θυγατρικές εταιρείες: μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αποχώρησή της από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό η ΔΕΗ – Μεταφορά θα έχει και την ιδιοκτησία των δικτύων, ενώ τα δίκτυα διανομής θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της μητρικής.
Οι δυο εταιρείες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ θα δημιουργηθούν με απόσχιση κλάδων και θα απασχολούν συνολικά 8.000 εργαζόμενους.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Στο μεταξύ εκτός συνόρων πρέπει να βγει η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει τις απώλειές της από το άνοιγμα της αγοράς σε εγχώριο επίπεδο σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης.
Ως “όχημα” για την ανάπτυξη της ΔΕΗ με το άνοιγμά της σε νέες αγορές εκτός εθνικών συνόρων, δεδομένου ότι η απελευθέρωση θα φέρει συρρίκνωση στην εγχώρια αγορά, χαρακτήρισε ο κ. Ζερβός τη δραστηριότητα της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Εκτίμησε ότι η ΔΕΗ θα απολέσει την επόμενη τριετία μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική και 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.
Όπως επισήμανε αναφερόμενος στα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες η ανάπτυξη αυτή και η επιτάχυνσή της μπορεί να γίνει με ίδια έργα, αλλά κυρίως χρειάζονται συμμετοχές σε έργα, εξαγορές έργων και γενικότερα συνεργασίες – συμπράξεις και στρατηγικές επενδύσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί είναι 1.200 μεγαβάτ από ΑΠΕ έως το τέλος του 2015, από 162 έως το τέλος του 2010, με επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2014. Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε κυρίως σε ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ.
Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε δύσκολη την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, όμως δήλωσε αισιόδοξος αν υπάρξουν ικανές διαδικασίες και δυναμική.