ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
24/3/10
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, καλωσόρισε στο Νομό τον κ. Ρέππα και στη συνέχεια του έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Νομό και τα οποία, όπως τόνισε έχουν αναδειχθεί μετά από τη συνεργασία των τοπικών δυνάμεων. Αναλυτικά ο κ. Παπαδάκης επισήμανε τα ακόλουθα:
1. ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΒΟΑΚ).
Όλος ο ΒΟΑΚ αποτελεί πραγματικά ένα έργο πνοής για όλη την Κρήτη, πρέπει δε να το αντιμετωπίσουμε όπως και τα άλλα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα με το ανάλογο ύψος των πιστώσεων που έχουν απορροφηθεί σε αυτά. Οι μελέτες για την κατασκευή των τμημάτων στο νομό Ρεθύμνου έχουν ξεκινήσει από το 2003. Δυστυχώς όμως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, δεν προχώρησαν δεόντως, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα ατυχήματα να είναι καθημερινά, αφού το υπάρχον δίκτυο βρίσκεται σε απαράδεκτα κακή κατάσταση, (έλλειψη διαχωριστικής νησίδας, φωτισμού, παράλληλων δρόμων, κόμβων, κλπ) και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.
2. ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ - ΜΑΝΔΡΕΣ.
Πρόκειται για το έργο που είναι γνωστό στο Ρέθυμνο ως «Αμαριώτικος Δρόμος», με ιδιαίτερη σημασία για το Νομό μας αφού ενώνει το Βόρειο μέρος του και την πόλη του Ρεθύμνου με το Φράγμα Ποταμών, το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού (έχει δρομολογηθεί μελέτη κατασκευής του) και με την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς και το αεροδρόμιο Τυμπακίου, αναζωογονώντας την ενδοχώρα του Νομού και κυρίως την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου
3. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ.
Ο νομός Ρεθύμνου σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία έχει να ραγδαία δημογραφική εξέλιξη της τάξης του 18% και οι μαθητές όλων των βαθμίδων πλησιάζουν τους 13.000. Η συγκέντρωση του πληθυσμού κυρίως στα αστικά και ημιαστικά κέντρα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά κτίρια. Στόχος μας είναι να αμβλυνθούν τα πιεστικά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και κυρίως να αποφύγουμε το φαινόμενο της διπλοβάρδιας. Απαιτείται η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, κυρίως της Β/θμιας εκπαίδευσης, μέσα στην πόλη (ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι δεν έχει χτιστεί γυμνάσιο στο νομό μας εδώ και 20 χρόνια). Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς περικοπές ο πενταετής προγραμματισμός για τη σχολική στέγη, έτσι όπως τον έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο σας, στο Υπουργείο Παιδείας και των ΟΣΚ.
4. ΝΟΤΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΝΟΑΚ).
Για το Νότιο Οδικό Άξονα στο τμήμα εντός του Νομού Ρεθύμνου (Αγία Γαλήνη μέχρι τα όρια με το Νομό Χανίων) εκπονείται από το 2003, μελέτη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. έχει ήδη απορροφηθεί το ήμισυ της πίστωσης και αναμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο, αφού πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα άξονα που θα δώσει πνοή στα νότια παράλια του νομού μας.
5. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει υποβάλλει για ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμα έργα των οποίων η εκπόνηση των μελετών κόστισε περίπου 6.500.000 ευρώ. Για την αποπληρωμή τους η ΝΑΡ χρηματοδοτήθηκε κατά καιρούς μέσω του Γ ΚΠΣ, των ΚΑΠ, αλλά εν τέλει αναγκάστηκε να δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 2.700.000 ευρώ. Ωστόσο απομένει για την αποπληρωμή τους ακόμη το ποσό των 2.000.000 ευρώ για το οποίο αιτούμαστε να χρηματοδοτηθούμε προκειμένου να εξοφλήσουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, να παραλάβουμε μελέτες και να προχωρήσουμε στην κατασκευή συνδετήριων αξόνων όπως ο Αμαριώτικος Δρόμος, ο Δρόμος Αλώνες – Καλή Συκιά (του οδικού άξονα ΒΑΟΚ - Επισκοπή – Αλώνες - Καλή Συκιά - Πλακιάς) και ο Δρόμος Γαράζο - Αξός Ανώγεια (του οδικού άξονα Γαράζο -Αξός -Ανώγεια -Τύλισσος -Ηράκλειο), καθώς και το πειραματικό σχολείο του νομού.
6. ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ.
Ύστερα από είκοσι πέντε έτη ανελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά ό νομός μας σήμερα στερείται τη σύνδεσή με το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά και την υπόλοιπη χώρα. Το γεγονός αυτό συμβαίνει σε ένα νομό που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της χώρας μας (δεύτερος προορισμός στην Κρήτη). Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, της φοιτητικής & στρατευμένης κοινότητας και των ενδιαφερόμενων επισκεπτών τουριστών μας, γίνεται εξαιρετικά δυσχερής και εξαρτάται από τους όμορους νομούς. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η επιβατική και εμπορευματική κίνηση από και προς τον τόπο μας, είναι προβληματική και βεβαίως το κόστος τεράστιο και επιζήμιο. Παρακαλούμε να γίνουν οι ενέργειες εκείνες ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με την υπόλοιπη χώρα.
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
Για τον ίδιο σκοπό και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης μετά το καλωσόρισμα του Υπουργού κ. Ρέππα ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την πλευρά του δήμου το Ρέθυμνο. Επισημανε λοιπον τα εξης:
Α.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Τα έργα τα οποία θεωρούμε άμεσα συναρτημενα με το ΒΟΑΚ και τους παράλληλους δρόμους προς αυτόν, και για τα οποία όπως Σας προαναφέραμε έχουμε απευθυνθεί επανειλημμενως με σχετικά έγγραφα μας προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΕΥΔΕ, ΒΟΑΚ και ΔΕΣΕ, είναι τα εξής:
- Διανοίξεις όλων των παράλληλων της Νέας Εθνικής Οδού Δρόμων.
- Μελέτη κόμβου ΝΕΟ και Επαρχιακής οδού προς Ρουσοσπίτι- Χρωμοναστήρι.
- Φωτισμός όλου του τμήματος της Παράκαμψης (ΒΟΑΚ) από τον κόμβο Ατσιπόπουλου έως Ξηροκάμαρο όπου και το Ανατολικό όριο του Δήμου μας.
- Στον άτυπο κόμβο Πλατανιά κρίνεται αναγκαία η κατάλληλη τροποποίηση ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος προς τον οικισμό Τσεσμέ και κυρίως προς την Επαρχιακή οδό προς Αρκάδι
- Στον υφιστάμενο παράλληλο δρόμο από το Ξηροκάμαρο προς τα Ανατολικά, ανάντη του ΒΟΑΚ, είναι απαραίτητη η κατασκευή γέφυρας, διότι η κυκλοφορία στο σημείο αυτό είναι προβληματική και πολλές φορές επικίνδυνη ειδικά στην Ιρλανδική διάβαση που υπάρχει εκεί.
2. Σε ότι αφορά τη «Νότια Παράκαμψη Ρεθύμνου» με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεγράφη στις 7.4.09 σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ και σύμπραξης μελετητών, Προϋπολογισμού 261.918,00 Ευρώ.
Ο συγκεκριμένος δρόμος θα αποτελέσει την σημαντικότερη αρτηρία της πόλης, γιατί λόγω του μεγάλου πλάτους του, (16 μ.) αλλά και της θέσης του, (Περιφερειακός δρόμος του υφιστάμενου σχεδίου πόλης ) θα συνδέσει όλες τις γειτονιές της πόλης ,οι κάτοικοι των οποίων μέχρι σήμερα λόγω της φυσιολογίας του εδάφους και των πολλών ρεμάτων που διακόπτουν κατά πλάτος το επίμηκες σχήμα πάνω στο οποίο έχει αναπτυχθεί η πόλη, αναγκάζονται για να μετακινηθούν να επιβαρύνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο της ΠΕΟ, που διασχίζει στο μέσο την πόλη μας.
- Να επεκταθεί η μελέτη, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίδει ο Νόμος ώστε να αναζητηθεί η σύνδεσή της προς τα Ανατολικά με την Επαρχιακή οδό προς Αμάρι ή την Επαρχιακή οδό προς Χρωμοναστήρι και, στη συνέχεια, να είναι άμεση η επικοινωνία με την ΝΕΟ. Το κόστος της μελέτης αυτής εκτιμάται στα 70.000,00 Ευρώ.
- Να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Σας η Μελέτη που αφορά το υπόλοιπο τμήμα της «Νότιας Παράκαμψης της Πόλης του Ρεθύμνου» δηλαδή από τον Επαρχιακό δρόμο προς Αγ. Βασίλη έως το Δυτικό όριο του Ρέθυμνου στον Κουμπέ ώστε ν? αποκτήσει και η περιοχή του Κουμπέ ένα δεύτερο συλλεκτήριο δρόμο εκτός της ΠΕΟ, που είναι σήμερα η μοναδική από Δυσμάς πύλη της πόλης μας
3. Αίτημα χρηματοδότησης δημοτικών δρόμων
- Περιφερειακός δρόμος Δρυγιαδέ.
Οι Πρασσές, είναι ένας Παραδοσιακός Οικισμός σε απόσταση μόλις
Για τον Οικισμό αυτό έχει εκπονηθεί Μελέτη ανάπλασης του συνεκτικού του πυρήνα και σύντομα θα δημοπρατηθεί το σχετικό έργο.
- Δρόμος «Δρυγιαδέ»
Ο Επαρχιακός δρόμος που συνδέει τους οικισμούς του Δήμου μας, που βρίσκονται Νότια του όρους Βρύσινα, τόσο μεταξύ τους όσο και με την επαρχιακή οδό προς Αγ. Βασίλη και κατ? επέκταση με την πόλη αλλά το ΒΟΑΚ ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στους όμορους νομούς Χανιά και Ηράκλειο όπου και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, πλοία ή αεροπλάνα, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αρχικού τμήματος.
Β. ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Θεωρούμε ευτυχή συγκυρία ότι και ο ευαίσθητος τομέας της σχολικής στέγης περιήλθε στις δικαιοδοσίες σας και ελπίζουμε ότι πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα του Νομού θα βρουν επιτέλους τη λύση τους.
Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι στο Δήμο Ρεθύμνου δεν έχει δημιουργηθεί καμία νέα σχολική στέγη τα τελευταία 23 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διπλασιασμό του μαθητικού πληθυσμού και η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με την ασφυκτική έλλειψη κατάλληλων σχολικών αιθουσών είναι μη επιτρεπτή γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες μας ότι η χρονιά που διανύουμε είναι και η τελευταία κατά την οποία αποφύγαμε την απογευματινή βάρδια.