Πατάτες φούρνου με μανιτάρια
Πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα και κυρίως προσφέρει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, γεγονός αναμενόμενο, εφόσον περιέχει φυτικά προϊόντα και ειδικότερα πατάτες και μανιτάρια.
Υλικά (4 μερίδες)
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 μέτριες ντομάτες
- 1 μέτρια πράσινη πιπεριά
- 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 200γρ μανιτάρια
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε ένα ταψί. Κόβετε τη μία ντομάτα, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτετε στο ταψί. Την δεύτερη ντομάτα την πολτοποιείτε και αφού προσθέσετε το ελαιόλαδο και ανακατέψετε καλά, ραντίζετε τις πατάτες με το μείγμα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά στο ταψί και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε λίγο νερό και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου στους 200?.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 290
Πρωτεΐνες:
Υδατάνθρακες:
Φυτικές ίνες:
Λίπη:
Mονοακόρεστα λιπαρά οξέα:
Ριβοφλαβίνη: 0,33 mg
Νιασίνη: 3 mg
Βιταμίνη D: 0,95 μg
Βιταμίνη Ε: 2,6 mg (από το ελαιόλαδο)
Διατροφικό Σχόλιο
Η πατάτα αποτελεί ένα τρόφιμο, το οποίο άδικα έχει κατηγορηθεί ως ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, στο οποίο στηρίζονται οι Διατροφικές Οδηγίες για ενήλικες στην Ελλάδα, που εκδόθηκαν από το Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας του ΥΠ.Υ.Π το 1999, πρέπει να καταναλώνουμε τρεις μερίδες πατάτας την εβδομάδα και φυσικά να αποφεύγουμε τις τηγανητές πατάτες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Με μία απλή σύγκριση της συνήθους κατανάλωσης πατάτας που γίνεται στη χώρα μας σε σχέση με την παραπάνω σύσταση, θα κατανοήσουμε πως οι πατάτες δεν παχαίνουν «επειδή έχουν άμυλο», όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά επειδή η κατανάλωσή τους γίνεται πέρα της συνιστώμενης εβδομαδιαίας πρόσληψης. Επιπλέον, παρατηρούμε πως η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, η οποία προέρχεται από τα μανιτάρια, που αποτελούν τη βασική πηγή πρωτεϊνών για κάποιον που βρίσκεται σε φυτοφαγική δίαιτα. Εξάλλου, στα μανιτάρια οφείλεται και η υψηλή περιεκτικότητα του γεύματος σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη, βιταμίνες που είναι απαραίτητες στην αναπνευστική αλυσίδα, στην αλληλουχία δηλαδή των χημικών αντιδράσεων από την οποία παράγεται ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Επίσης, τα μανιτάρια περιέχουν αρκετή βιταμίνη D σε καλά βιοδιαθέσιμη μορφή. Η ιδιότητά τους αυτή τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά σε φυτοφαγικές δίαιτες, κυρίως σε περιοχές και σε εποχές που παρατηρείται μικρή ηλιοφάνεια, εφόσον η βιταμίνη D είτε παράγεται από τον οργανισμό μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είτε προσλαμβάνεται από τις τροφές, ζωικής, κατά βάση, προέλευσης. Η βιταμίνη D απαιτείται από τον οργανισμό για την απορρόφηση του ασβεστίου και την οστική ανάπτυξη.
Πηγές: nutrimed