Συζητήθηκε η Ερώτηση της Ν.Δ. σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ
20/1/10
Συζητήθηκε προχθές στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχαν καταθέσει Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Οι Βουλευτές ζήτησαν με την ερώτηση τους να ξεκαθαριστεί ποιο είναι το σαφές, πέραν από τους διθυραμβικούς και επικοινωνιακούς τόνους, χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την έναρξη της εφαρμογής του ΕΣΠΑ και της υλοποίησης του ΠΔΕ, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.
Επίσης έθεσαν θέμα για το πότε υπολογίζει το Υπουργείο πως θα ολοκληρωθεί η ανακοινωθείσα διαδικασία επανασχεδιασμού, συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και σχετικής διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων βασικών κλάδων της οικονομίας για την αναθεώρηση του Επενδυτικού Νόμου και σε ποιες «ριζικές» και «απαραίτητες» αλλαγές σχεδιάζει να προβεί σε σχέση με τον υπάρχοντα Επενδυτικό Νόμο και τέλος, ποιο είναι το πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου που βασίζεται, όπως καταδεικνύεται από τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ολιγωρίες όπως λένε οι ίδιοι, αναφορικά με την απορρόφηση πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ, στο «πάγωμα» του ΕΣΠΑ, στη μείωση του προϋπολογισμού των προκηρύξεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, στον παροπλισμό της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Επενδυτικού Νόμου, και στο «κλείσιμο», μέχρι νεωτέρας, του Επενδυτικού Νόμου της χώρας.
Στην ερώτηση που συζητήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην Ολομέλεια της Βουλής, απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δεν κατάφερε σύμφωνα με τη πλευρά της Ν.Δ. να δώσει πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, γεγονός που σύμφωνα με τους βουλευτλες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύει παντελή έλλειψη συντονισμού, προγράμματος και σχεδίου από την σημερινή κυβέρνηση.
Μάλιστα στα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης που έθεσε η κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Αρναουτάκης περιορίστηκε σε αναφορά για το έργο κατασκευής τουριστικού περιπτέρου στα Ανώγεια, το οποίο ωστόσο είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι από το Ρέθυμνο ο τότε Υπουργός Τουρισμού κ. Μαρκόπουλος καθώς και στο έργο φωτισμού και αξιοποίησης της Σπίνα Λόγκα, που επίσης είχε ενταχθεί και ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Βουλευτής του νομού μας ως Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, εστίασε στα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης και ανέφερε τα εξής:
«Με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να πλήττουν σφοδρά τους κορυφαίους παραγωγικούς κλάδους των οικονομιών παγκοσμίως, ο ελληνικός Τουρισμός κινδυνεύει να γνωρίσει μεγάλη ύφεση, αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, άμεσα και υπεύθυνα.
Αν δεν του αποδοθεί η σημασία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν εντάχθηκε στους κλάδους υψηλής προτεραιότητας και σημασίας για την οικονομία με συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις όπως:
- Την ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού.
- Τη σύνταξη του ΕΣΠΑ και την αύξηση των κονδυλίων, που προορίζονταν για τον Τουρισμό κατά 77%, συγκριτικά με το Γ΄ΚΠΣ.
- Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας,
που αύξησε τον προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης, από 307 σε 544 εκ., τα οποία προορίζονταν τόσο για υποδομές, όσο και για κρατικές ενισχύσεις.
Επιπλέον, αποδεδειγμένα αναγνωρίστηκε η τεράστια συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας:
Τον Αύγουστο του 2009 δημοσιεύτηκε η μεγαλύτερη προκήρυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. 50 εκ. ευρώ από τα οποία τα 250 προορίζονταν για τον Τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υποβλήθηκαν συνολικά 43.817 προτάσεις, από τις οποίες οι 4.488 αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων.
Εσείς, φαίνεται από πολύ νωρίς, ότι δυστυχώς έχετε άλλη αντίληψη:
- Μειώσατε το διατιθέμενο προϋπολογισμό για τον τουρισμό σε λιγότερο από τα μισά, δηλ. σε 100 εκ. ευρώ
- Λέτε ότι τα υπόλοιπα θα τα προκηρύξετε μετά το Φεβρουάριο.
Τότε όμως, θα είναι αργά.
Το 2010, τη χρονιά με τις περισσότερες απώλειες για όλους τους παραγωγικούς κλάδους, λόγω της κρίσης, θα χρειαζόταν μια πιο προνοητική στάση ? μια πιο έγκαιρη και πιο υπεύθυνη αντίδραση για να στηριχθεί η «βαριά οικονομία» της χώρας μας.
Συνεχίζω με μια σειρά εύλογων ερωτημάτων που γεννούν οι πρόχειροι και αμφιβόλου ωφελιμότητας χειρισμοί σας:
- Λέτε, ότι θα στηρίξετε την πράσινη ανάπτυξη. Τι εννοείτε; Έχετε σχέδιο; Ποιο είναι το σχέδιο;
Λέτε ότι θα στηρίξετε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σας ερωτώ:
Σε βάρος των παγίων; Τότε πώς περιμένετε να εκσυγχρονίσουν οι επιχειρηματίες τις επιχειρήσεις τους; Δεν σας αρκεί, υπό συνθήκες δύσκολες και οδυνηρές για τους επαγγελματίες του κλάδου η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως εμείς είχαμε συμφωνήσει με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς.
Η ίδια χαώδης κατάσταση ισχύει για τα μη αξιολογημένα σχέδια του τουριστικού τομέα από την Κεντρική και τις Περιφερειακές Γνωμοδοτικές Επιτροπές του Επενδυτικού νόμου, που περιμένουν κατά εκατοντάδες, εδώ και τόσους μήνες, να αξιολογηθούν.
Σας ερωτώ λοιπόν, και πάλι:
Πότε σκοπεύετε να προβείτε σε προκήρυξη νέων δράσεων για τον τουρισμό;
Ποιες θα είναι αυτές; Και τι χρονικό ορίζοντα θα έχουν;
Ακόμα, τι κάνατε με την υλοποίηση του σχεδιασμού που είχαμε ολοκληρώσει για τα boutique hotels; Θα εντάξετε στο ΕΣΠΑ τους τουριστικούς λιμένες;
Θέλω να είμαι σαφής:
Η επιλογή της αναθεώρησης - ο δρόμος που ακολουθείτε – αντί της επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος θα επιβραδύνει περαιτέρω την απορρόφηση των κονδυλίων για τον Τουρισμό.
Το μήνυμα που διαδίδουμε εμείς από την πλευρά μας, είναι ξεκάθαρο:
Σε διεθνώς χαλεπούς καιρούς οφείλετε να προστατέψετε τον ελληνικό Τουρισμό.
Να τον βελτιώσετε ποιοτικά, με έργα ουσίας, προτού να είναι αργά.
Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο.»