free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Τι δεν πήγε καλά φέτος στο Ρέθυμνο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι δεν πήγε καλά φέτος στο Ρέθυμνο

  • Την βαρύτερη απώλεια σε τουριστικό εισόδημα απέσπασε ο Νομός Ρεθύμνου

4/9/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Με μεγάλα ερωτηματικά που μεταμορφώνουν το ζήτημα σε μίνι σειρά θρίλερ,  εξελίσσεται η πορεία των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά, με τους καθ΄ύλην υπεύθυνους του κλάδου να αδυνατούν να προσδιορίσουν επακριβώς την τουριστική κίνηση, καθώς αφίξεις ταξιδιωτών και δαπάνες διαμονής τους, στη χώρα, αποδεικνύονται – έως στιγμής - μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, εξέφραζε το περασμένο μήνα, την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου σημειώνοντας ότι “τα πράγματα είναι πολύ καλά σε σχέση πάντα με τον ορυμαγδό των γεγονότων, που επηρεάζουν και τον τουρισμό“.

Ως ενδεικτικά αναφέρει ο υφυπουργός τα στοιχεία των αφίξεων, κατά τον Ιούλιο, στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα οποία η πορεία του ελληνικού προϊόντος είναι ικανοποιητική. Ειδικότερα, οι αφίξεις στη Ρόδο, το συγκεκριμένο μήνα του τρέχοντος καλοκαιριού, κατέγραψαν άνοδο 11,4%, στην Κω 11,2% και στην Κέρκυρα 5%. Με ελαφρώς αρνητικά πρόσημα εμφανίζονται οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου (μείωση κατά 1,6%) και Χανίων (μείωση κατά 2,3%). Τον ίδιο μήνα, ωστόσο, η επιβατική κίνηση στην Κρήτη, μέσω της θαλάσσιας οδού, παρουσίασε άνοδο 25%.

Στον κλάδο της τουριστικής ακτοπλοΐας, τον  μήνα Ιούλιο, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 20% και 15 % το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2010, ποσοστά στα οποία αντανακλάται η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Για τη χειρότερη χρονιά του κλάδου” του, κάνει λόγο ο Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Εξηγεί πως “οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών, με πλήρωμα, σημειώνουν πτώση, που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2009” και σημειώνει πως αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά. 

Κρήτη: Κάθε φέτος και χειρότερα …

Με έσοδα που καταγράφουν απώλειες περί το 10%, σε σχέση με πέρσι, η μεγαλόνησος προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα έχοντας μόνιμα στη φαρέτρα της την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και ρίχνοντας στο … τραπέζι ελκυστικές προσφορές.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “θα είναι ευτύχημα εάν επιτευχθούν τελικά
τα περσινά νούμερα των αφίξεων
“.

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο υπέστη την μεγαλύτερη καθίζηση σε Παγκρήτιο επίπεδο.
«Το γεγονός ότι και φέτος δεν είχαμε ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πειραιά σε συνδυασμό με την δρομολόγηση νέων πλοίων στα γειτονικά λιμάνια όπως κυρίως αυτό της BlueStar στα Χανιά που αυτόματα επέφερε σημαντική μείωση τιμών στο εισιτήρια,
έδωσαν αυξητικές τάσεις στο Νομό Χανίων έναντι του Ρεθύμνου
», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων κ. Νίκος Βουρβαχάκης μιλώντας στην Ρ.Α.

Τα Χανιά από την άλλη πλευρά τα πήγαν αρκετά καλά αφού ορισμένες περιοχές όπως ο Πλατανιάς παρουσίασαν αυξητικές τάσεις αντί για μείωση.
Εκεί λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το Ρέθυμνο. Ξενοδοχεία γεμάτα από μεμονωμένους πελάτες, σε μεγάλο βαθμό Έλληνες, έδωσαν αύξηση τζίρου σε πολλές παραθαλάσσιες επιχειρήσεις και όχι μόνο, του δυτικού νομού της Κρήτης.

Έτσι λοιπόν, ότι έχασε σε μεγάλο βαθμό το Ρέθυμνο, κέρδισαν τα Χανιά με την ακτοπλοϊκή ενίσχυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβατική κίνηση Ιουλίου Αυγούστου στο λιμάνι της Σούδας ήταν αυξημένη κατά 30% (!!). Τα Χανιά  έπειτα και από τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια των ΑΝΕΚ & Blue Star, με εισιτήρια των 19 ευρώ, προσέλκυσαν χιλιάδες Έλληνες παραθεριστές που φέτος λόγω της κρίσης έψαχναν φθηνά εισιτήρια. Έτσι λοιπόν ο νομός σαν προορισμός ήταν αρκετά φθηνότερος από τα Κυκλαδονήσια, που όμως δεν τα πήγαν κι άσχημα. Ο Αθηναϊκός τύπος καθημερινά είχε διαφημίσεις για φθηνά εισιτήρια των εταιριών για Χανιά. Αυτό ήταν το καταλυτικό στοιχείο που έδωσε την χαριστική βολή στο τουριστικό Ρέθυμνο.

Εν κατακλείδι το Ρέθυμνο παρέμεινε για μια ακόμα φορά ο «φτωχός συγγενής» της Κρήτης και όλα πλέον συγκλίνουν στο γεγονός της ακτοπλοϊκής ορφάνιας που μεθοδευμένα και στοχευόμενα υπέστη ο Νομός. Απώλειες του 25% σε αφίξεις & τζίρους σε σχέση με την ήδη κακή περσινή χρονιά συνθέτουν το σκηνικό της φτώχειας στο τουριστικό Ρέθυμνο, αποτελέσματα της οποίας θα βιώσουμε από το Φθινόπωρο και έπειτα στο Νομό, απόρροια αυτών των κακών οικονομικών δεδομένων.

Η Ρ.Α. σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και παράγοντες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα μαραθώνιο αγώνα διαβουλεύσεων με συγκεκριμένες εφοπλιστικές εταιρίες προκειμένου να δοθεί η περιβόητη λύση, βέβαια για την ερχόμενη τουριστική σαιζόν.
Η στήριξη των θεσμικών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας καθίσταται πιότερο τώρα πρά ποτέ, επιβεβλημένη αν θέλουν κάποιοι να βγει το Ρέθυμνο από τον σκοταδισμό και την φτώχια. Ο ίδιος ο Ρεθυμνιώτης θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα  στην πάγια πλέον απαίτηση, για την άρση καθ΄οιοδήποτε τρόπο, της ακτοπλοϊκής μας ορφάνιας, μήπως και βγούμε τελικά από τον «Μεσαίωνα» που κάποιοι με απόλυτα τεχνοκρατικό τρόπο μας «βύθισαν».

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή