Το τμήμα Φυτοπροστασίας & Ποιοτικού ελέγχου προειδοποιεί!
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
16/9/10
Από το τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ρεθύμνου, σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το ΠΚΠΦ & ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής:
Οι εσπεριδοκαλλιεργητές θα πρέπει να προστατεύσουν τις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς από την μύγα της μεσογείου. Συνιστάται καταπολέμηση κατά την έναρξη της ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος των καρπών).
Για τον τετράνυχο( Eutetranychus orientalis), ο οποίος αποτελεί εχθρό καραντίνας και διαπιστώθηκε στην Κρήτη (Καλό Χωριό Λασηθίου, Αγία Πελαγία, Μεσσαρά και αστικό περιβάλλον της πόλης του Ηρακλείου) για πρώτη φορά το 2008 σας πληροφορούμε τα εξής:
Η παρουσία του στα εσπεριδοειδή είναι έντονη το φθινόπωρο. Προσβάλλει φύλλα και καρπούς όλων των εσπεριδοειδών με μεγαλύτερη ευαισθησία στη λεμονιά. Ζει και τρέφεται κατά μήκος του κύριου νεύρου, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, προκαλώντας πολυάριθμες σταχτόχροες κηλίδες που καλύπτουν όλη τη φυλλική επιφάνεια. Σοβαρές προσβολές προκαλούν έντονη φυλλόπτωση, αποφύλλωση και ξήρανση των βλαστών και υπόφαιη όψη στους καρπούς.
Οι παραγωγοί που παρατηρούν αυτή την εποχή στα δέντρα τους παρόμοια συμπτώματα να ενημερώνουν το τμήμα Φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για την αντιμετώπισή του, όπου υπάρξει πρόβλημα, έχουν εγκριθεί ακαρεοκτόνα σκευάσματα από 2-7-2010 και για διάστημα 120 ημερών.
Για την κόκκινη ψώρα συνιστάται καταπολέμηση στην περιοχή Σισών από 21-24 Σεπτεμβρίου. Όπου υπάρχει πρόβλημα με τον πλανόκοκκο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την κόκκινη ψώρα.
Για τον διαλευρώδη, και επειδή παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί, συστήνονται για την αντιμετώπισή του καλλιεργητικά μέτρα (αφαίρεση λαίμαργων βλαστών, περιορισμός λιπάνσεων και αρδεύσεων) ή ψεκασμός όπου οι πληθυσμοί είναι επιζήμιοι.
Για των εριώδη αλευρώδη να εφαρμοστούν τα ίδια καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στον διαλευρώδη και να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις διότι περιορίζουν το αποκλειστικό παράσιτο του εριώδη, Cales noacki
Για τον φυλλοκνίστη, που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων και των φυτωρίων.
Για την καπνιά που αναπτύσσεται στα φύλλα και τους καρπούς σαν αποτέλεσμα προσβολών διαφόρων εντόμων (εριώδης αλευρώδης, κοκκοεδή) συνιστάται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Με τον ίδιο ψεκασμό αντιμετωπίζονται και οι σήψεις των καρπών που προκαλούνται από τη φυτόφθορα.
Επισημαίνουμε ότι οι θερινοί πολτοί, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κοκκοειδών(ψώρα, πλανόκκοκο) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δέντρα καλά ποτισμένα και σε θερμοκρασίες κάτω των 30ΟC.