Υπόθεση: Capsis Hotels
- Δυσβάσταχτα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, εργαζόμενους, πιστωτές, επιχειρήσεις.
- Εκατόμβη θυμάτων οι αναρίθμητες εμπορικές εταιρίες που κινδυνεύουν τα βάλουν λουκέτο εξ αιτίας των ανυπέρβλητων υποχρεώσεων που τους δημιούργησε η εν λόγω ξενοδοχειακή εταιρία.
6/5/10
Την Πέμπτη 6 Μαΐου και στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ» του Μελωδία FM 102,7 μίλησε ο κ. Μανώλης Δρυγιαννάκης, γραμματέας του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ρέθυμνο, όπου έκανε λόγο για ένα αβέβαιο μέλλον όσων αφορά τα προβλήματα του κλάδου τους.
Μας αποκάλυψε ότι μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ δεν έχουν πληρώσει ούτε καν τα δεδουλευμένα της περσινής σαιζόν στους εργαζόμενους, εντούτοις επαναπροσλαμβάνουν προσωπικό με αποδοχές χαμηλότερες της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τις οποίες συμβάσεις αναγκάζονται να υπογράψουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αφού έτσι κι αλλιώς η λίστα ανέργων είναι ήδη τεράστια και ως μην έχοντας άλλη διέξοδο, υποκύπτουν στις απαιτήσεις τους.
Πάνω σε αυτό το θέμα παρακολουθούμε στενά τους τελευταίους μήνες επίσης, τις εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο θέμα που έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας, γύρω από την δυστοκία και της εταιρίας «ΚΑΨΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» και την ξαφνική απόφασή της πριν από μερικούς μήνες, να παγώσει την όποια καταβολή χρέους προς τρίτους.
Εντούτοις όμως η επιχείρηση του Ομίλου ΚΑΨΗΣ συμφερόντων κας Ντία Καψή, στις 29/4 άνοιξε την τουριστική της μονάδα στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου και αναμένεται να ανοίξει και την αντίστοιχη της Ρόδου, εντός των προσεχών ημερών αφού οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων με συγκεκριμένο τραπεζικό οργανισμό, φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς υπέρ της κας Καψή.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης αγωνιούν αφού οι μισθολογικές τους απαιτήσεις είναι απλήρωτες από τον Αύγουστο του 2009.
Αγωνία όμως υπήρξε και στους κόλπους της εταιρίας Capsis αφού στις 5 Μαϊου εκδικαζόταν ενώπιον δικαστικής αρχής το αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρίας περί υπαγωγής στο άρθο 99 επ. του ν. 3588/2007.
«Αναστολή καταδιωκτικών μέτρων πιστωτών της εταιρίας Capsis δυνάμει της ασκηθείσας αιτήσεως διορισμού μεσολαβητού και ενάρξεως διαδικασίας συνδιαλλαγής
σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99-106 Πτωχευτικού Κώδικα».
Πιο συγκεκριμένα εάν αυτή η προσπάθεια απέδιδε τότε με απλά λόγια η εταιρία θα μπορούσε να απαλλαχθεί επί διετίας από τις υποχρεώσεις προς τρίτους με το σκεπτικό της υγιούς διασφάλισης της πορείας της με στόχο την «ορθοπόδηση» και αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών στο εγγύς μέλλον.
Τι σημαίνει όμως εγγύς μέλλον, ας μας απαντήσει ο νομοθέτης;
Τι σημαίνει όμως για τους ανθρώπου που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση εξ αιτίας της εταιρίας; Αβεβαιότητα και απόγνωση!
Όλα αυτά όμως άλλαξαν την τελευταία στιγμή, αφού η ξενοδοχειακή εταιρία απέσυρε το αίτημά της για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο, που ίσως φοβίζει περισσότερο, αρκετούς πιστωτές.
Εργαζόμενοι
Πιο συγκεκριμένα τριάντα πέντε εργαζόμενοι της επιχείρησης στην Αγία Πελαγία κατέθεσαν ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, ασφαλιστικά μέτρα κατά της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΨΗ Α.Ε.» (OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT) που σημειωτέον εδρεύει στο Μαρούσι επί της οδού Πάρνωνος 10. Η Αίτηση συζητήθηκε στις 4 Απριλίου 2010 όπου έλαβε αναβολή, ενώ έχει οριστεί νέα δικάσιμος.
Επίσης διαταγή πληρωμής εξέδωσε το η Ειρηνοδίκης Ρόδου κ. Παπαχρυσάνθου, για την απαίτηση άλλων είκοσι επτά (27) εργαζομένων του αντίστοιχου συγκροτήματος (CAPSIS HOTEL RHODOS) στην Ρόδο.
Αρκετές δεκάδες όμως μισθολογικές απαιτήσεις αναμένονται να κατατεθούν από δεκάδες ακόμα εργαζομένους οι οποίοι έχουν μείνει απλήρωτοι από το 2009.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας η εταιρία CAPSIS πέρσι προσέλαβε και εκατοντάδες φοιτητές ξενοδοχειακών επαγγελμάτων με σκοπό να πληρώσει λιγότερα σε υπαλληλικό προσωπικό, οι οποίοι και αυτοί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν μείνει απλήρωτοι.
Η αντίφαση σε αυτό το ζήτημα όμως είναι ότι τα δύο αυτά ξενοδοχεία διατείνονται ότι προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τουρίστες μας χρεώνοντας δωμάτια ακόμα και με αρκετές εκατοντάδες ευρώ ημερησίως, χρησιμοποιώντας νεαρούς ανειδίκευτους εποχιακούς υπαλλήλους. Μάλιστα ακούγεται ότι και φέτος η εταιρία έχει δρομολογήσει την πρόσληψη εκατοντάδων ανυποψίαστων νέων φοιτητών τουριστικών επαγγελμάτων από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφημερίδα μας έχει στα χέρια της αρκετές ακόμα καταδίκες εις βάρος της διοίκησης, από αγωγές και άλλων εργαζομένων. Δεν φαίνονται όμως αυτά ικανά να συγκινήσουν ακόμα τουλάχιστον τις δημόσιες υπηρεσίες και τους επιθεωρητές εργασίας.
Άνθρωποι μένουν στο δρόμο τη στιγμή που μικρές επιχειρήσεις με οφειλές προς εργαζομένους με ασήμαντα ποσά, αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, και η συγκεκριμένη εταιρία με μηχανισμούς που και ο απλός νους μπορεί να σκεφτεί, καταφέρνει να πορεύεται, ακόμα και να συνδιαλέγεται με τράπεζες και δημόσιο χωρίς … «να ανοίγει μύτη»!
Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ επικοινώνησε επιπροσθέτως με δεκάδες εργαζομένων οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει εις βάρος τους είναι τεράστιο.
Αδυνατούν να πληρώσουν τα νοίκια τους, τη διατροφή τους, καθώς και τις βασικές ανάγκες της διαβίωσής τους καθόσον η απασχόλησή τους στην εταιρία CAPSIS ήταν ολοήμερη και αδυνατούσαν να εργαστούν και αλλού για να καλύψουν έστω τις
βασικές τους υποχρεώσεις σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
Πιστωτές … Επιχειρήσεις
Με «λουκέτο» κινδυνεύουν αρκετές επιχειρήσεις που είχαν την «τύχη» να συνεργαστούν την τελευταία διετία με την εν λόγω τουριστική εταιρία, αφού οι οφειλές αρκετών αγγίζουν ακόμα και το ένα και ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Δεκάδες άλλων αξιώνουν ποσά τα οποία κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα το πρόβλημα φαίνεται, σύμφωνα με τις ομολογίες επιχειρηματιών προς την συντακτική ομάδα της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού μας σταθμού που ασχολούνται για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, να εντείνεται στις περιοχές της πόλης του Ηρακλείου, Αγίας Πελαγίας, ακόμα και Ρεθύμνου, όπου η εταιρία CAPSIS είχε συνεργαστεί.
Πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην Αγία Πελαγία, έδρα του «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT» κινδυνεύουν να κλείσουν αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απόρροια του καθεστώτος που τους έχει επιβληθεί από την μη είσπραξη οφειλών από την ξενοδοχειακή μονάδα.
Ελληνικό Δημόσιο
Όλα αυτά φαίνεται να μην επηρεάζουν την κα Καψή και την διοίκηση, η οποία δείχνει αποφασισμένη παρόλες τις τεράστιες δυσκολίες, να λειτουργήσει φέτος κανονικά τις τουριστικές μονάδες σε Αγία Πελαγία (Κρήτης) & Ρόδο.
Εντούτοις απορίας άξιον είναι το πώς καταφέρνει η εταιρία να λειτουργήσει και φέτος «υπερπηδώντας» τα εμπόδια που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο!
Και λέμε Ελληνικό Δημόσιο διότι σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία που η Ρ.Α. έχει στη διάθεσή της, σωρεία απλήρωτων θεσμικών υποχρεώσεών της προς ΔΕΚΟ, εφορία, ΙΚΑ, κλπ και που θα έφερναν σε απόγνωση άλλες μικρότερες εταιρίες που λόγω του γεγονότος ότι υπό τέτοιο καθεστώς δεν έχουν φορολογική ή και ασφαλιστική ενημερότητα, κλείνουν, πτωχεύουν, εκποιούνται, ή οτιδήποτε άλλο!
Το ΙΚΑ λοιπόν για χρέη ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων δέκα εννέα χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα δύο ευρώ & εξήντα ενός λεπτών (4,019.432,61) έβγαλε στις 17 Μαρτίου 2010, στο «σφυρί» (δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό) περιουσιακά στοιχεία.
Εντούτοις όμως η εταιρία σύμφωνα με καταγγελίες, έλαβε πρόσφατα επιστροφή
φόρου από ΦΠΑ 1,500.000 ευρώ. Και ρωτάμε εδώ λοιπόν πως ένας επιχειρηματίας και μια εταιρία με τέτοια ποσά οφειλών, καταφέρνει και παίρνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και μάλιστα να εισπράττει από το Ελληνικό Δημόσιο χρήματα όταν χρωστά;
Επίσης διαβάσαμε στις 22 Μαρτίου του 2010 στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ (Ηρακλείου) το άρθρο «Για 206.000 ευρώ στο σφυρί το “ΚΑΨΗΣ”».
Το δημοσίευμα αναφερόταν στο γεγονός ότι η εταιρία είναι καταχρεωμένη με υποθήκες εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για συγκεκριμένο χρέος του ανωτέρω ποσού κινήθηκε η διαδικασία κατάσχεσης του συγκροτήματος στην Αγία Πελαγία. Βέβαια σε διαδικασία κατάσχεσης έχουν προβεί και κάποιοι πιστωτές οι οποίοι πρόλαβαν και κατάσχεσαν ήδη αρκετά μικρο αντικείμενα, όπως τραπέζια, καρέκλες, σερβίτσια, κλπ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ιδιοκτήτρια εταιρία «ΚΑΨΗΣ» όπου οι δικαστικές της υποθέσεις φαίνεται να μην έχουν τελειωμό καθόσον δεκάδες σχηματισθείσες δικογραφίες βρίσκονται στα συρτάρια της εφημερίδας μας, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, κυρίαρχα με την πολεοδομία και την αρχαιολογία.
Στα χέρια μας βρίσκονται υποθέσεις του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου όπου καταδικάζουν την ιδιοκτήτρια για πολεοδομικές ακόμα και για αρχαιολογικές παραβάσεις. Αποτέλεσμα όμως …;;;
Οι δύο αυτές υπηρεσίες λοιπόν ενώ έχουν σωρεία παραβάσεων, παρόλα αυτά όμως όλα δείχνουν ότι το ποτάμι ενώ είναι χειμαρρώδες, σε κάποιο σημείο εξαφανίζεται σαν να το πίνει η γη!!
Και ρωτάμε, γιατί σε αυτή τη χώρα όλα πρέπει να έχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά!
Γιατί στον απλό πολίτη γκρεμίζει η “κρατική μπουλντόζα” την αυθαίρετη παράγκα που έχτισε στο βουνό για να στεγάσει τα παιδιά του και κάποια «Γκόλντεν Μποϊς» (golden boys) του τουρισμού διατηρούν «επί γης - παράνομους - παραδείσους» δίχως να δείχνει ότι το σύστημα κάμπτεται και ότι σε αυτή τη χώρα, τίποτα δεν περνά από έλεγχο.
Και λέμε έλεγχο διότι το καθεστώς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μας επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, έχει φέρει και στη ζωή μας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα μπορέσουν όμως να φέρουν την κάθαρση ή θα τα παρατήσουν κι αυτοί και θα σηκωθούν να φύγουν θεωρώντας ότι με τον τεράστιο όγκο ατασθαλιών σε όλα τα επίπεδα, αυτή η χώρα γιατρειά δεν θα΄χει;
Θα λειτουργήσουν φέτος οι μονάδες και πως;
Στους διεθνείς καταλόγους τα δύο μεγαθήρια του Ομίλου CAPSIS σε Αγία Πελαγία και Ρόδο φιγουράρουν ως υπερπολυτελείας ξενοδοχεία.
Από την άλλη όμως φέτος και σύμφωνα με έρευνα της Ρ.Α,. η συντήρηση του καταλυμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η πρόσληψη προσωπικού στην εναρκτήρια περίοδο φέτος τον Απρίλιο ήταν κατά 80% μειωμένη. Ενδεικτικά το Caspis Resort στην Αγία Πελαγία ξεκίνησε με εξήντα άτομα «πλήρωμα» όταν άλλες χρονιές ξεκινούσε με διακόσια δέκα!
Ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία πρόκειται απλά να ανοίξουν δίχως όμως να μπορούν να υποδεχτούν αξιόπιστα, τους υψηλού επιπέδου τουρίστες μας. Αυτό όμως δείχνει ότι ένεκα στο πρόσκαιρο κέρδος της επιχείρησης, οι περιοχές της Ρόδου και Αγίας Πελαγίας θα διασυρθούν στα τουριστικά κυκλώματα που διακινούν υψηλού επιπέδου τουρισμού.
Τι επιπτώσεις άραγε θα έχει αυτό στις τοπικές τουριστικές κοινωνίες των δύο αυτών περιοχών; Είναι κάτι που θα το δούμε και θα κληθούμε να το πληρώσουμε βραχυπρόθεσμα!
Υψηλό επίπεδο υπηρεσιών;
Από την προ ημερών επίσκεψή μας εντός της μονάδας στην Αγία Πελαγία διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες ετοιμασίες έχουν γίνει ενώ από ότι δείχνει η συγκεκριμένη φωτογραφία, λίγες μόνο παρεμβάσεις συντήρησης έγιναν.
Κοντός ψαλμός … αλληλούια!
Σενάρια περί «αρπαχτής» ακούγονται στον εμπορικό κόσμο και στις δύο περιοχές, Ηρακλείου & Ρόδου.
Κύκλοι του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κάνουν λόγο για προσφορά εξαγοράς των ξενοδοχείων συζητήσεις οι οποίες φαίνεται ότι πάγωσαν.
Όταν ρωτήσαμε επιχειρηματίες - πιστωτές για την άποψή τους, μας απάντησαν ότι υπάρχει το σενάριο, φέτος τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν όπως όπως και έπειτα … “μην τον είδατε τον Παναή!”
Αυτό σε κάθε περίπτωση είναι και το σημείο αναφοράς του ρεπορτάζ.
Πως θα διασφαλίσει το ευνομούμενο κράτος μας ότι θα πληρωθούν όλες αυτές οι διαταγές πληρωμών, κατασχέσεις, αγωγές, πλειστηριασμοί, ασφαλιστικά μέτρα, πτωχεύσεις, και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις υπό οποιαδήποτε μορφής νομικού αγώνα.
Πως θα διασφαλιστεί ότι αφού τα ξενοδοχεία πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος, στο τέλος “θα είναι εκεί” για να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νομικό σύμβουλο της εταιρίας κ. Γιώργη Παπαδάκη, μας απάντησε γλαφυρά και σε απειλητικό τόνο, ότι η εταιρία θα πράξει τα δεόντα και ότι όσοι προσπαθήσουν να προβάλλουν τις αξιώσεις τους, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία που τυχόν δυσφημούν την επιχείρηση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα είναι άκαμπτο από πρακτικές που φαντάζουν ως σκονισμένα είδωλα άλλων εποχών.
Η αλήθεια καταγράφεται και πρέπει να λέγεται. Και αν επιχειρήσεις ζημιώνουν έμμεσα τον Έλληνα φορολογούμενο και άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενους και δεκάδες πιστωτές, θα πρέπει η πολιτεία να λαμβάνει γνώση δια των μέσων ενημέρωσης και να πράττει αυτά που ορίζουν οι νόμοι, ως είθισται.
Κλείνουμε το σημερινό μας δημοσίευμα το οποίο αποτελεί αρωγό ενός εκτεταμένου ρεπορτάζ και το οποίο θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση εργαζομένων και πιστωτών - οικογενειάρχες άνθρωποι στο σύνολό τους, πολλές εκατοντάδες τον αριθμό, οι οποίοι βιοπορούν για να θησαυρίζουν ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και με υπεύθυνους επίσης δεκάδες δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αναμειχτεί σε ένα τρελό χορό συγκάλυψης και εξυπηρετήσεων.