Συνταγή του μήνα:
Σαλάτα κοτόπουλο με σάλτσα πέστο
27/1/10
Επιμέλεια: Ζουγανέλη Μόνικα

ΥΛΙΚΑ
Για την σαλάτα (5 μερίδες):
1 κοτόπουλο βρασμένο
1 κόκκινη & 1 κίτρινη πιπεριά
3 κ σ. παρμεζάνα
100 γρ. σαλάτας (μαρούλι, ρόκα κ.α)
3 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
Φύλλα βασιλικού, λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια
Για την σάλτσα πέστο:
20 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 κ.σ. κουκουνάρια
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
2 κ.σ ελαιόλαδο
4κ.σ. λευκό κρασί
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα κόκαλα από το κοτόπουλο και το κόβουμε κομματάκια. Τηγανίζουμε τις 
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Θερμίδες/μερίδα: 446
Πρωτεΐνη: 63,7 γρ.
Λίπος: 18 γρ.
Υδατάνθρακες: 4 γρ.
Βιταμίνη Α: 362 mgr
Βιταμίνη C: 42,7 mgr
Διατροφικό Σχόλιο
Κύριο χαρακτηριστικό της σαλάτας μας είναι η υψηλή πρωτεϊνική της αξία, αφού το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης, προσφέροντας παράλληλα μικρή ποσότητα λίπους. Σημαντική είναι όμως και η συνεισφορά των 
Ειδικότερα οι πιπεριές, το μαρούλι και η ρόκα είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης C, ενώ η βιταμίνη Α που συμβάλλει σε μια σειρά φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού όπως για παράδειγμα η όραση, η ανάπτυξη των οστών και η αύξηση των ιστών, μας παρέχεται κι αυτή σε σημαντικές ποσότητες.
Το σκόρδο από την άλλη πλευρά, με τα φλαβονοειδή που περιέχει, φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τις βιταμίνες χάνονται με το μαγείρεμα.
Το ελαιόλαδο έρχεται να συμπληρώσει κάποιες από αυτές, κυρίως τη βιταμίνη Α και να προσθέσει την ευεργετική για την καρδιά μας βιταμίνη Ε.
Οι δύο κουταλιές της σούπας είναι η ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να προφυλάσσεται από την οξείδωση και γήρανση των κυττάρων του, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά του (ολευροπεΐνη, υδροξυτυροσόλη) αποτελούν κύριες αμυντικές ασπίδες του οργανισμού κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πηγή πληροφοριών: nutrimed.gr
Συνεργάτης της “Ρ.Α.” στα θέματα
Υγιεινής Μαγειρικής




