Οι σέφ ψηφίζουν αρνί
Οι διαιτολόγοι κατσίκι
02/04/2010
Του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
Ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Οι διατροφολόγοι ψηφίζουν κατσίκι, γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο λάιτ. Γι΄ αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν.
Εάν ρίξει κανείς μία πρώτη ματιά στην ανάλυση της θρεπτικής αξίας του αρνιού και του κατσικιού θα αποφανθεί χωρίς δεύτερη σκέψη πως το κατσίκι είναι συγκριτικά πιο ελαφρύ- τα
Η διαφορά είναι μεγάλη και στο λίπος: το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα
Άλλωστε, μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Δεν αμελεί ωστόσο να αριθμήσει και τα αρνητικά του κατσικιού. «Έχει περισσότερα τρανς λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερο νάτριο», προσθέτει.
Μάλιστα, ο κ. Παπαλαζάρου υπογραμμίζει πως ακόμη και το αρνάκι γάλακτος- που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο- είναι γεμάτο λίπος. «Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος». Η περίπτωση να αφαιρέσουν οι λάτρεις του αρνιού το λίπος είναι απίθανη, αφού στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.
*ο κ.Παπαλαζάρου είναι κλινικός
διαιτολόγος διατροφολόγος της
nutrimed και συνεργάτης της Ρ.Α.
σε θέματα διατροφής